837 1

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Преглед на печата

Анатоли Стайков

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв, заразена с малария, съобщава в "Телеграф".

Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, въвеждането на изследване на кръвта за малария не е основателно, тъй като рискът от това заболяване в България е нисък. Случаят в Русе обаче предизвикал тревога сред пациентите, които се нуждаят от дарение на кръв.


„Труд“: Гласуваме електронно с лична карта от 2018 г.

В личните карти вече ще се съдържа електронен носител на информация – чип, в който може да се записват биометрични данни, удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис, пише в. "Труд". Това реши парламентът с окончателното приемане на промени в Закона за българските лични документи. Измененията влизат в сила от 1 януари 2018 година и задължават изпълнителната власт да изгради и система за електронно гласуване дотогава.

Съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на лична карта лицето е заявило желание, може в пластиката му да се съдържат и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител.

Българските лични документи, издадени до 1 януари 2018 г., ще са валидни до изтичане на срока им.

В заявленията може да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.

„Труд“: Столицата и големите градове са най-застрашени от киберпрестъпления

Столицата и големите градове са най-застрашени от киберпрестъпления у нас. Това сочи доклад на "Майкрософт", цитиран от в. "Труд".

Нелицензираният софтуер или деактивирането на автоматичното обновяване на защитата е една от основните причини компютрите у нас да се заразяват.

Най-разпространеният вирус, открит по време на това изследване, всъщност е и доста стар – той може да сваля файлове и да копира всичките ви пароли години наред.

Само в София заразените с него компютри са близо 2500. Следват Варна, Пловдив и Бургас плюс – сравнително малкия град Перник.

„Конфикър” е вирусът, масово е открит на много ай пи адреси в страната. Той е създаден още преди 6 години, което означава, че хиляди хора са изложени на опасност, защото не са обновявали защитата на компютрите си и зловредният софтуер, години наред събира пълна информация за паролите им, историята на посетените сайтове и данни за електронното им банкиране.

„Монитор“: Разкриха 88 неделни училища в чужбина

88 български неделни училища в чужбина бяха разкрити преди началото на настоящата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина, цитиран от в. "Монитор". 51 от новите училища са започнали да функционират по Национална програма „Роден език и култура зад граница“, а останалите 37 са разкрити по разпоредбите на Постановление на Министерски съвет от 2011г.

Българските ученици зад граница вече могат да посещават наше училище в американския град Орландо, в Манхайм - Германия, в Торонто - Канада, и др.

С бюджета на Министерство на образованието и науката за тези училища се осигуряват средства за учебници, учебни помагала, дидактически материали и българска художествена литература, възнаграждения на учителите по български език, история и география на България, както и за възнаграждения на учителите, водещи извънкласни дейности по съхраняване на националната идентичност, обясни пред депутатите Диян Стаматов.

Той добави, че преди началото на годината беше направен регистър на удостоверенията за проведено обучение в българските неделни училища в чужбина. В МОН има нова дирекция, която отговаря за българските училища в чужбина и тя ни дава възможност за още по-ефективен контрол над тях, каза още Стаматов.

„Телеграф“: Актьор спаси живота на зрител в Народния театър

Актьорът Дарин Ангелов спасил живота на зрител по време на постановка в Народния театър. Това съобщиха в социалните мрежи хора, станали очевидци на постъпката на талантливия артист. Пред в. "Телеграф" потвърдили от храма на Мелпомена.

В неделя на 4-ия етаж на Народния се играла постановката "Дългият път на деня към нощта". В разгара на спектакъла Дарин дочул похъркване сред публиката. Първо си помислил, че някой е задрямал, малко по-късно отново чул същите звуци. Започнал да оглежда зрителите, докато погледът му не се спрял върху 46-годишен мъж, който си бил глътнал езика.

Дарин веднага се втурнал към него и понечил да му извади езика, но пострадалият инстинктивно му захапал дланта. Тогава Дарин свалил колана от панталона си и така успял да извади езика на мъжа. От театъра извикали линейка. На входа е залепено благодарствено писмо от директора Мариус Донкин към Дарин Ангелов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • хайл
    Отговор
    1 09:29  09.12.16
    "Бракува" с кръвта към Исраел....

Напиши коментар:


Публикувай