902 0

Над 200 протестиращи обсадиха ВСС

Шефът на Софийския районен съд подаде оставка

Над 200 протестиращи обсадиха ВСС
Снимки: БТА
Анжелина Димитрова

Над 200 съдии, служители и граждани са се събрали към този момент пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и продължават да прииждат хора, за да изразят несъгласие с политиката му.

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов каза, че вече е подал своята оставка, а следващата седмица това ще сторят заместниците му. Пред журналисти Лалов обяви, че не може повече да продължава бездействието на ВСС по отношение на районния съд, което е и повод за протеста.

Той разказа как Галя Георгиева от ВСС му звъняла по всяко време на денонощието, за да пита за делата, които уволнената съдийка Румяна Ченалова беше завела срещу нея и представляващия съвета Димитър Узунов.

"А когато Софийският районен съд има нужда от помощ, започват репресивни действия", каза Лалов.

Малко след началото на протеста пред сградата на ВСС излязоха членовете Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова и Димитър Узунов. Когато ги видяха, протестиращите започнаха да скандират: "Оставка!"

Методи Лалов обаче каза, че не иска оставки на членовете на съвета, а дава своята, за да назначат човек на когото да размахват пръст. От ВСС поканиха него, съдии и служители на среща, която се предава и онлайн. Междувременно много граждани се присъединиха към протеста. Те блокираха движението по ул. "Екзарх Йосиф" и се зарекоха, че няма да отстъпят докато главният прокурор не подаде оставка.

България


Напиши коментар:


Публикувай