612 0

Спрямо Ненчев не са прилагани СРС-та по искане на прокурор

Спрямо Ненчев не са прилагани СРС-та по искане на прокурор
Калина Петрова

На 9.12.2016 г. до главния прокурор на Република България и до средствата за масово информиране е изпратено „отворено писмо“ от Николай Ненчев – министър на отбраната (в оставка).

По този повод пресцентърът на прокуратурата на Република България съобщава следното: г-н Ненчев има качество на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Софийска градска прокуратура и по досъдебно производство, наблюдавано от Военно-окръжна прокуратура – София. По нито едно от тях спрямо обвиняемия Ненчев не са използвани Специални разузнавателни средства (СРС) по искане на прокуратурата. Отговорът на всички други поставени от министъра в оставка въпроси се съдържат в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства, чийто текстове са общодостъпни, заявяват от прокуратурата.

По-рано днес министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев изрази опасения, че спрямо него са използвани специални разузнавателни средства и че подслушвалите го са научили секретна информация. "Аз питам до кого е достигала тази информация? Кой разполага с нея и дали случайно не се злоупотребява, защото по този телефон, информиран съм почти, не почти, а ежедневно получавам сутрешни доклади с конфиденциална информация, която касае българската национална сигурност и сигурността на нашите съюзници. Питам само дали тази информация се съхранява и дали тя е била обработвана и достига до хора, които имат същото ниво на достъп, каквото имам аз в рамките на НАТО", бе питането на Ненчев.

София / България

Още по темата

 • До 30 дни предават Ненчев на съд

  До 30 дни предават Ненчев на съд

  Софийска градска прокуратура (СГП) предяви окончателно обвинение на Николай Ненчев за престъпление по служба. За първоначалното обвинение на ...
  5.01.2017
  1 254
  2

Напиши коментар:


Публикувай