1 204 0

СДС скочи: Няма решение за връщане на мандата

СДС скочи: Няма решение за връщане на мандата
Анжелина Димитрова

Днешната позиция на част от парламентарната група на РБ за връщане на мандата е изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум. Тя не може да бъде официална и окончателна, Това се казва в позиция на СДС, изпратена до медиите само часове след като съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски от ДБГ обяви, че било „единодушно“ решено да не се правят никакви опити за съставяне на кабинет.

Ето и пълният текст на позицията:

"Във връзка със заявеното днес мнение на част от ПГ на РБ, че Блокът трябва да върне мандата за съставяне на правителство, ако бъде връчен в понеделник от президента, СДС изразява следната позиция:

На 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ взе решение, което беше огласено пред медиите и публикувано на официалната страница на РБ. В това решение се казва:

„Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната.

Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху:

· борба с корупцията

· съдебната реформа

· образование и здравеопазване

· отбрана и сигурност

· енергетика и икономическа стабилност

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството.

Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно.“

Това решение на ИС на РБ беше последвано от консултации с Патриотичния фронт, на които Блокът получи уверение за подкрепа, при определени условия, които РБ не отхвърли. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации.

Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев."

Ето и позицията на съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски от ДБГ:

"Решението на Парламентарната група на Реформаторския блок е при евенутално връчване на мандата на нас, да го върнем веднага. Решението на Парламентарната група е взето единодушно. Благодаря за високата оценка на президента за ролята на РБ като солидна евроатланическа политическа сила, както и на ПФ за ясната подкрепа. Вчера обаче ГЕРБ ясно изразиха, че не биха подкрепили кабинет в рамките на този парламет. Държа да подчертая, че ние направихме всичко нужно и то съвсем отговорно, извървяхме целия път, но вече оставяме на президента да вземе своето решение."

На въпрос за служебен кабинет, той отговори, че това не се решава от Парламентарната група на РБ, а от президента съгласно Конституцията.

Найден Зеленогорски даде изявление пред медиите в парламента съвместно с Румен Христов, след заседанието на Парламентарната група на Реформаторите.

Коментарът оставаме за вас...

България


Още по темата

 • Ако се даде мандат на ДПС, стягаме редиците за бой

  Ако се даде мандат на ДПС, стягаме редиците за бой

  Би трябвало в този мандат да се използват всички възможности за продължаване на работата на НС и стабилността на България. Това заяви пред журналисти ...
  9.12.2016
  1 929
  5
 • РБ няма да съставя кабинет

  РБ няма да съставя кабинет

  Реформаторският блок няма да прави опити да състави кабинет в рамките на сегашното Народно събрание, стана ясно след заседание на парламентарната ...
  9.12.2016
  1 182
  2

Напиши коментар:


Публикувай