690 0

След 2 години билетът в София вече на час или спирки

Анатоли Стайков

88 милиона ще струва тикет системата на столицата 88 млн. лв. ще струва изграждането на електронна система за таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Тя обаче ще е факт най-рано през лятото на 2019 г., стана ясно при представянето на обществената поръчка, която ще обяви ЦГМ.

Системата ще позволи цената на билетчето да се определя за време, разстояние или комбиниран вариант. Шефът на СОС Елен Герджиков увери, че системата няма да оскъпи пътуването. Очаква се процедурата за изпълнител да стартира през януари. А срокът за изграждане е между 18 и 24 месеца. Системата ще въведе единен електронен билет за метрото и наземния градски транспорт.

Карти ще могат да се зареждат чрез компютър, телефон или банкова карта. 15 000 устройства ще се монтират в превозните средства, метростанции, търговски обекти и център за видеонаблюдение. Всяко превозно средство ще има камери срещу гратиса.

Цената на системата е до 40 млн. лв. Поддръжката за 10 г. ще е 38 млн. лв., а онлайн продажбите - до 10 млн. лв. Само от онлайн продажбите приходите за 10 г. ще са между 143 и 250 млн. лв. Подобна система в Будапеща за 5 г. струва 178 млн. лв., каза шефът на ЦГМ Христиан Петров.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай