689 4

БСП искат парламентът да размрази "Белене"

„Искаме мораториумът за строителство на „Белене“ да падне“. Това заяви членът на ИБ на БСП и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев в студиото на bTV. Според него това ще помогне и на правителството, защото има инвеститори, които се интересуват от проекта.

„Интересът на китайската компания да инвестира в България означава, че този проект може да бъде реанимиран“, каза още той. По неговите думи това е много сериозна компания, която изгражда ядрени мощности на територията на Китай. „Но за да се случи това, парламентът трябва да гласува отпадането на мораториума“, категоричен е депутатът.

Драгомир Стойнев припомни, че още през 2012 година БСП е предупреждавала, че ще се стигне до този проблем. Той посочи, че в тази ядрена площадка са инвестирани над 1 млрд. лв. „Тя е подготвена с нужното съоръжение, за да се строи централа. Това не е гьол, както обясняваше Бойко Борисов“, коментира бившият енергиен министър.

„Един финансов министър обясняваше и как ще напляскаме руснаците, а те ни осъдиха и сега българският народ плаща 2.6 млрд. лв за проект, който може да бъде съживен“, допълни той. Стойнев подчерта, че от 2009 г. до 2012 г. са управлявали ГЕРБ. „Можеха да променят и преструктурират проекта, а те продължаваха да подписват 9 допълнителни споразумения.

Самият министър-председател защитаваше проекта, докато един ден, гледайки в небето, реши да го спре“, каза още народният представител. Според него този проект е нужен на страната. „Ако, например, единият блок в Козлодуй спре, трябва да внасяме електроенергия отвън, а нито имаме договорени сделки, нито имаме нужните средства. Язовирите са празни, базови мощности в ремонт. България е единствената държава на Балканите, която не инвестира в енергетика“, заяви той.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шмайзера
  Отговор
  1 20:32  09.12.16
  Приберето го тва момче зад оградата че на хората им писна да плащат на вятъра . Трябва да минат всичките на психо тест . Някой може още един път да ни построи белене ,кремиковци ,цанков камък и КТБ .
 • Гого
  Отговор
  2 21:08  09.12.16
  Аз пък искам минимална заплата от 1000 лева!
 • бай Пешо
  Отговор
  3 22:17  09.12.16
  Стойнев не е лошо момче ,ама гена му е комунистически!
 • Пеунишки
  Отговор
  4 22:21  09.12.16
  Аз пък искам 5 000 000лв. безвъзмезден кредит да си стабиузирам бизнесу!

Напиши коментар:


Публикувай