10 Декември, 2016 08:05 17 024 15

Апокалипсисът в Хитрино

  • хитрино

Кметът: Тук е абсолютен апокалипсис

Най-малко седем души са загинали, а поне 12 са били ранени при експлозия на цистерна с газ пропан-бутан в село Хитрино, близо до Шумен, рано тази сутрин.

Влакът дерайлира в 05.37 часа тази сутрин на влизане в гара Хитринo. Пътувал е от гара Дружба до гара Русе – Север, заяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Цистерните са били 26. Три са превозвали пропан-бутан, 20 пропилен (безцветен горим газ), а три са били празни.

По първоначална информация на влизане в гарата две цистерни са дерайлирали и това е предизвикало взривовете. Хора от Шумен, които са били на 20 километра от експлозията казват, че се събудили от силен тътен и дори помислили, че има земетресение.

Взривила се е само една, заяви Николов. Загинали са 7 души, а над 20 сгради са унищожени. В момента продължава спасителната операция, издирват се оцелели под останките. Пожарникарите обливат цистерните, за да ги охладят. "Не очакваме повече взривове", каза още Николов. Прогнозите са, че вероятно ще се увеличи борят на жертвите, каза главен комисар Николов.

Всички жители на село Хитрино са евакуирани. Става дума за около 1000 души. Сутринта след взрива на цистерната, причинен от дерайлирането на товарния влак, от домевете им бяха изведени жителите от района около гарата. Пълната евакуация се налага, за да могат да бъдат преточени цистерните с пропанол от влаковата композиция. Това ще отнеме вероятно два дни, обясни главен комисар Никола Николов.

Николов уточни, че под руините има затрупани хора. „Самоличността на загиналите хора е установена“, добави той.

Загиналите при взрива на влаковата композиция в Хитрино са над 7, каза по bTV Ахмед Меджиб, който има складове и магазини в селото, които са пострадали при експлозията. Той също смята, както кметът на селото, че причината за катастрофата е висока скорост. Влакът е влязъл с висока скорост, трябвало е да влезе с 40 километра в час, каза Меджиб.

Премиерът Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

Продължават действията на близо 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията след взривената цистерна край град Хитрино. На терен работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и В. Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване за пострадали хора.

В селото са нанесени материални щети на над 50 къщи и други обществени сгради. Започнало е изтегляне на част от дерайлиралите вагони, очаква се около 13 часа на мястото на инцидента да пристигнат и кранове на БДЖ, с които да бъдат вдигнати обърнатите цистерни.

Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 часа - 15 минути след подаване на съобщението за взрива. Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място. В резултат от бързите действия на екипите на МВР от срутилите се къщи са извадени 12 човека.

Общо 29 пострадали са транспортирани до момента в болницата в Шумен. Повечето са със съчетани травми, с изгаряния, с фрактури на крайници, рани по лицето и по откритите части на тялото, с много набити стъкла по меките тъкани. Част от пострадалите са в шоково състояние, започната е реанимация.

Дотук трима от хората с изгаряния са транспортирани към Клиниката по изгаряния във Варна, останалите са настанени в отделението за интензивно лечение в шуменската болница. Трима души са в критично състояние и не могат да бъдат местени.

"Мобилизирани са всички екипи, извикахме и лекарите, които не са дежурни, но нямаме представа колко пострадали ще дойдат. Продължават да идват линейки. Вероятно в следващите часове ще има необходимост от даряване на кръв. Най-важното сега е да стабилизираме пациентите. Част от пострадалите са с тежки изгаряния и с опасност за живота. Някои вече ги транспортирахме към клиниките по изгаряния във Варна", заяви докторът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов.

Селото е блокирано от МВР. Шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон Тимарево-Длъжко-Струйно и да спазват указанията на "Пътна полиция".

Спряно е движението на пътнически влакове в района на инцидента. Създадена е организация за извозване на пътниците с автобуси


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    21 2 Отговор
    Има ли вече залагания дали ще открият виновни?! Или пак вината ще е в слънцето, вятъра, птиците и въртенето на Земята...
  • 2 бббббб

    10 4 Отговор
    Дали някой м....л не е гепил релсите???Или БДЖ не е поддържало трасето.
  • 3 Добротица

    6 3 Отговор
    Бай Ганьо все търси кой да му е виновен

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ддд

    10 0 Отговор
    а обяснете как от
    16 вагона се взривява един?
    пак тънко сме минали
  • 8 автопилота

    9 2 Отговор
    А някой да се сети да поразпита машиниста , аджеба да не би "случайно" някой да го е "подучил" нещо
  • 9 Красо Зелето

    3 3 Отговор
    Нещо се прикрива, но какво??? Дали не е атентат???
  • 10 батхи старата линия150 год

    7 0 Отговор
    Преди малко в репортаж ,Боко Тиквоча сложи Хитрино на линията Г.Оряховица -Варна.Простака си е простак,а по първата ж-п. линия в България не е пипнато много от времето на Мидхат Паша.Всички пари отиват в Южна България ,а почти целия товарен трафик от Азия минава през Карнобат и Русе.Мрете,щом София не е на тази линия.Жалко за хорицата...
  • 11 Селянина с колелото

    6 0 Отговор
    Всяка телевизия в момента се бие за телевизионно време, парички правят от нещастието на хората, репортери, отишъл президента да ги види, е голям келепир бе, дайте им пари да си оправят къщите, върнете им живота бе, това сега пак ще бъде потулено и виновния ще изчезне на м..ната си. От немърливост е всичко да знаете, поредния направил преглед на влака с бинокъла от вишката. Пълни мърши. Съболезнования от мен на семействата на загиналите!
  • 12 Светослав

    2 0 Отговор
    По сегашния закон, служителите от Пожарна и аварийна безопасност нямат право да правят проверки/инспекции на частни фирми.
  • 13 Антианархист

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Добротица":

    Бай Ганьо търси виновния, защото Булгаристан е далеч от нормално уредените държави, в които виновният се определя от държавата, а обезщетенията се поемат от Застраховател и застрахователни фондове! Аз на смешната си кола съм длъжен да направя гражданска отговорност, а да сте чули тези смъртоносни влакови композиции с офшорни собственици да имат някакво подобно задължение, щото аз не съм, а и смотаните ни "медии" мълчат като риби по тоя въпрос?!?
    Сега държавата щяла да "помага" на пострадалите - добре, чудесно, но никъде до момента не чух за финансово отговорен застраховател!!!
    Съболезнования на близките на загиналите и бързо оздравяване на пострадалите!
  • 14 Паднал от Марс

    1 0 Отговор
    Както винаги виновни няма да се намерят,застраховки няма бг идилия......Съболезнования на близките на загиналите.
  • 15 Гост

    0 1 Отговор
    Води се мълва в социалните мрежи, че хората не се допускат до населеното място за да може да се укрият действията на ромското население което е отмъкнало част от железния път / релсите. До колко е възможно това да е вярно обаче. ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове