878 0

Работохолиците страдат от депресия по празниците 

Причината е забавянето на ритъма и липсата на обичайната натовареност

Анатоли Стайков

Според британски учени причина за чувството на потиснатост по време на празниците може да е забавянето на ритъма и липсата на обичайната натовареност, съобщава "24 часа". Това твърдение звучи странно, но психолозите са наблюдавали, че при някои хора именно липсата на ангажименти може да породи депресия.

Учените поясняват, че този феномен засяга предимно работохолиците, които са свикнали да нямат изцяло почивни дни, а работят и вечер, и вкъщи, и през уикенда. Именно те са най-податливи на чувство на апатия, когато са във ваканция.

Специалистите подчертават, че при тези хора по време на празниците се наблюдава интересен тип депресия. Тя не ги застига още с първите почивни дни. Напротив те дори може да са обзети от ентусиазъм да се справят с всички ангажименти по празниците – пазаруване на подаръци, приготвяне на вкусни ястия, украсяване на къщата, организиране на тържество.

Този тип хора, подчертават учените, са най-дейните в приготовленията за празниците. Но веднъж след като всичко е приключило, в който храната е изядена, красивата трапеза е разхвърляна и подаръците са отворени, идва вълната от потиснатост.

Оставането без задачи е истински шок за работохолиците. На лице е парадокс - хората, които са свикнали да имат по сто задачи и да не могат да се наспят, вечно се оплакват, че искат почивка, но когато имат време за такава – се депресират.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай