5 896 13

Емигранти изпратиха 848 млн. евро в България

Интересното е, че жители на България са изпратили в чужбина само 4 млн. евро за година

Анатоли Стайков

Българи, които живеят в чужбина, са изпратили на роднини и близки в страната 848 млн. евро през 2015 г., сочат данните на Евростат, цитирано от в. "Стандарт". Като 542 млн. евро от тях са получени от хора, които живеят в страните от ЕС, а 306 млн. евро са изпратени от жители на държави извън Общността.

Интересното е, че жители на България са изпратили в чужбина само 4 млн. евро за година, като това ни нарежда на последно място в ЕС. В класацията най-близо до нас е Естония, откъдето са изнесени над 7 пъти повече капитали - 29 млн. евро през 2015 г.

Като цяло личните трансфери, които са направили жителите на ЕС към страни извън Общността, са 31,339 млрд. евро. А изпратените пари към страните от ЕС са 10,952 млрд. евро. Това е довело до нетен износ от ЕС на 20,4 млрд. евро към останалата част на света. Нетно най-много капитали са изнесени от Франция - 9,519 млрд. евро.

На следващо място се нарежда Великобритания, откъдето нетно са изнесени над 5 млрд. евро. На следващите две места са Италия и Германия, откъдето нетно са изнесени 4,222 млрд. евро и 3,53 млрд. евро. Най-много капитали са изпратени към Полша (нетно 2,971 млрд. евро), Португалия (2,781 млрд. евро) и Румъния (1,747 млрд. евро). На следващото място сме ние с нетни постъпления от българи в чужбина в размер на 844 млн. евро.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 10:50  11.12.16
  И тука е мястото човека с голямата глава да цъфне с усмивка и гордост да заяви колко се е надул брутния вътрешен продукт в следствие на политика водена от най-силната и велика партия на света и да спрем да хленчим и да се огледаме колко по-добре сме започнали да живеем.

  Коментиран от #2

 • Лъки Луканков
  Отговор
  2 11:15  11.12.16

  До коментар #1 от "некойси":

  Тиквуций сега лежи в джакузи и ближе рани от изборната президентска загуба, след като стадото му показахме,ч е не обожаваме есесовската кукла от неопределен пол кандидат за Мама. Това така го изуми, че вероятно е на алкохолен делириум от мъка? Това което показват статистическите данни показва колко отвратитгелно жалка държавна адмвинистрация имаме. само следи да гепне на някого парите ид а си отхрани унуците на паразитни постове. Те това е държавата отдавна тук като постове.... Ето как следи кой колко парици припечелва за да ги обложи и да нарани чааветата си накачулени по тивите и какво ли не. А ние балъците викаме патриотично - СЛАВА! Слава друг път! Горките емигранти? Тия паразити ги прогониха, а сега дебнат парите им за да ги гепнат и тях.

  Коментиран от #3

 • Бат Ваню
  Отговор
  3 12:02  11.12.16

  До коментар #2 от "Лъки Луканков":

  Абе и ти си прав ама.... Кой, кой, кой (хах ха ха) по-добър от Бойко? Орешарски (е взел пари да стане премиер и да бъде кукла на конци) и зароби България с 10 млрд. Знаеш ли колко хора изгърмяха в КТБ а? Същото е с Радев платено му е да стане президент + заплатка + други бонуси... Синовете и дъщерите на всички са им в чужбина.... така си е... но ако и ти можеш да се намърдаш някъде на топло а? ;-) .... Тя темата е дълга... Кой по-добър от Бойко, кой? Курнелия ли , Марешки ли Карадайъ ли Рада ли ... или някой платен от БСП и ДПС за премиер? Бойко трябва да изкара 2 мандата самостоятелно... и пенсионерите да се поразредят ха ха ха... и ше почнеме да се оправяме. Има още магистрали да се правят....
 • Вазичка Аданазова
  Отговор
  4 12:08  11.12.16
  Бисер на Сере гей Станишев 8 Май, 2012 Лидерът на БСП обяснява различията си с доскорошния държавен глава по време на пресконференция: Смятам за погрешна тезата и убеждението на президента и другар Първанов, че Бойко Борисов и ГЕРБ могат да бъдат победени в сблъсък на титаните, които вадят два меча и започват да се налагат публично в пряк сблъсък."

 • КПСС
  Отговор
  5 12:32  11.12.16
  Сега разбрахте ли защо нито на ГЕРБ ,нито на БСП им пука за хората които са в България.Всяка година почти милиард евро постъпват в страната ,ей така, от роднините ,за да подпомогнат семействата си.Как тогава няма да стимулираш емиграцията.Колкото повече българи зад граница,толкова повече кинти ще постъпват в България от българи които блъскат в чужбина.Не се налага на нито едно правителство да подписва договори или да спазва изисквания на ЕС.Кинтите си пристигат.
 • Шаран БГ
  Отговор
  6 12:55  11.12.16
  Жалко е, че хората РБ не могат да " вържат двата края" и се налага, за да просъществуват, техни близки, робуващи из европейските / и не само/ страни, да им пращат финансови средства! Още по-жалко е това, че гурбетчиите ни си мислят, че гласувайки за този, или онзи политик в България по избори, ще я оправят!?!? И най-жалкото е, че нашите пишман-политици начело с "независимите " от ВКС позволяват това да се случва ,в противоречие с Конституцията ни. Това пък идва да каже на шараните като мен, че Йожен Поатие много точно е написал : " Крадецът плячката не връща, и властелинът свойта власт!" Ако хората от България са извели извън страната някакви жалки 8 млн. лева, то дава ли ни някой информация колко милиарда източват от страната ЕРП-та, търговски фирми, продавачи на бензин и нафта от най-долна проба и т.н. и т.н. Сигурно сме ракордьори на Гинес, ама никой не ти казва...... и ....смееш ли да питаш.....
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 14:15  11.12.16
  ревете сега против ес скъпи соцносталгици.850 милиона сухи парици ви пращат от ес и сащ вашите деца и братя.от рева ,дето ни източвали,преди да влезем в ес когато не ни източваха повече ли пари имахте а?

  Коментиран от #9

 • onq s konq
  Отговор
  8 15:42  11.12.16
  Не е коректно да се обявяват само сумите постъпили от Европа в ЕВРО,а да се премълчават РУБЛИТЕ,постъпили в БГ от Русия!СЛАВА РУСИИ!

  Коментиран от #10, #11

 • 9 15:52  11.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Киро
  Отговор
  10 15:54  11.12.16

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Ква Русия, кви пет, беш, лева.Ти добре ли си с главата?
 • Доктор Ох Боли
  Отговор
  11 16:18  11.12.16

  До коментар #8 от "onq s konq":

  Ти си оня с коня... ама от колхоза .... ха ха ха.... Слава на България уе! .... редовна апчитата! ха ха ха.....
 • 12 18:55  11.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Jicata
  Отговор
  13 00:45  12.12.16
  Dobre ce ima xora navan inace njama i darzava da ima 😩😩😩

Напиши коментар:


Публикувай