1 154 0

48 часа необходими за изтегляне на цистерните от Хитрино

48 часа необходими за изтегляне на цистерните от Хитрино
Снимка: БТА
Калина Петрова

14 души от Хитрино са настанени в Кризисния център в Шумен. Останалите са настанени при свои близки в съседните села. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов от мястото на инцидента.

Продължава издирването на затрупани под руините на сериозно засегнатите къщи, както от органите на реда, така също и от представители на Червения кръст с кучета. 22 екипи на пожарната са ангажирани в издирването.

Прокурори и следователи провеждат разпити, както и изземат доказателства.

След като мине експертната комисия ще се реши как ще се финансират пострадалите дали целево и парите ще се разпределят на всеки нуждаещ се.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино. Изчакваме прокурорите, следователите да завършат огледите. Необходимо е технологично време, много е опасно, трябва да се вземат всички мерки за безопасност”, това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия. Премиерът посочи, че най-добрите експерти имат готовност да реагират на място. Едва утре сутринта ще продължи източването на цистерните. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите граждани. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарните служби, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна. „Разрушенията са такива, че с пари може да ги оправим, но за съжаление загиналите не могат да се върнат. Ранените са хоспитализирани. Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло”, обясни още Борисов. Той благодари на хората в Хитрино за дисциплината и разбирането при евакуацията. „Те са много задружни. Ще осигурим всичко необходимо на останалите без подслон. Много хора са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини. На една 97-годишна баба намерихме сина ѝ, който дойде да помогне. Тя е най-възрастната в селото”, допълни министър-председателят.

По-рано през деня правителството отпусна по 325 лв. парична помощ на нуждаещите се семейства за продукти от първа необходимост. „Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това, за да подпомогнем по най-бързия начин хората", каза премиерът.
Относно разследването на причините за инцидента, министър-председателят коментира: „Системата е електронна. Засича се от Горна Оряховица - Хитрино скоростта на влака, така че ще знаем, ако това е причината. Поне до този момент от експертите по взривовете не виждаме нещо, което да е в тази посока и да потвърждава подобна версия, но изпипват всичко, защото всяка една дума би могла после в съда да натежи”. По-думите му машинистът е разказал, че след петия вагон се е откъснала композицията, но трябва да се изчака официалното заключение на следствените служби. Според Борисов съдебният процес ще бъде изключително тежък.
Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) за ден на национален траур.

Според министърът на транспорта в оставка Ивайло Московсковски фирмата собственост на вагоните "Булмаркет" не е имала никакви нарушения до този момент.

Шумен / България


Напиши коментар:


Публикувай