Last news in Fakti

11 Декември, 2016 08:47 4 712 6

Има информация, че влакът в Хитрино се движел с превишена скорост

  • хитрино

„Имам информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино, но тя трябва да бъде потвърдена”, заяви главният разследващ на „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Бисер Минчев по bTV.

По думите му тази информация е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино. „Те казват, че е била висока при влизане в гарата”, допълва Минчев. „Вчера беше свалена информацията от архивиращото устройството и на двата локомотива, тя ще се разшифрова и тогава ще знаем колко точно е била скоростта на композицията”, каза той.

„Влакът трябва да се движи с до 40 км/ч, но не мога да предполагам колко е била”, поясни Минчев. Той заяви, че се работи по множество версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните. „Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането – това също е една от хипотезите”, допълни Минчев. Предстои разследващите органи да разшифроват информацията от т.нар. черни кутии на локомотивите. „Според мен причините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна, по време на руска-турската война.

Не знаем какви грижи са полагани за нея, кога е ремонтирана”, каза пък бившият следовател Георги Илиев пред bTV. Илиев е бил Началник отдел за разследване на аварии, катастрофи и пожари в Националната следствена служба. Разследвал е взрива край Петолъчката, инцидентът в Охридското езеро, катастрофата на автобуса в река Лим, трагедията в дискотека „Индиго” и атентата в Сарафово.

Като втора причина за инцидента в Хитрино Илиев посочи размитата отговорност в министерството на транспорта. „Към настоящия момент контролните органи, които проверяват изправността на жп структурата са към Министерството на транспорта. Оставям гражданите сами да преценят дали това е правилно”, каза той.

„За да се установи дали причината за инцидента е техническа, трябва да се проследи пътя на композицията от началната гара до Хитрино, да се види с каква скорост е следвало да се движи тя, на какъв семафор е влезнала в гарата, дали участъкът е прав или има завой”, поясни Илиев.

По думите му разследващите органи вече би трябвало да знаят скоростта, с която влакът се е движел при влизане в Хитрино. Той поясни, че ако влаковата композиция наистина се е скъсала, както се твърди в момента, това може да се разбере много лесно.

„Винаги от такова произшествие остават видими следи по траверсите и чакъла”, допълни Илиев. „Всеки инцидент е можело да бъде предотвратен. Сега това е задачата на разследващото звено на Министерството на транспорта, което ще установи причините за тази авария”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    6 0 Отговор
    Защо ни правят на малоумни. Ако се е скъсола композицията предната няма да излезе от пътя. Нарочно не ни казват истината, която се знае от вчера след обяд. Със сигурност е човешка грешка, или намеса.
  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Защо никой не казва нищо за състоянието на румънските цистерни !!!! Кой отговаря за това !!!!
  • 3 Бай Тошо

    3 1 Отговор
    Като си играем на държава така ще е,то бе ясно че от 26 годишното безхаберие на "управниците" ни нищо добро не ни чака. Жалко че се заплаща с човешки животи лакомията на шепа антибългарско настроени "патриоти" като Боко тиквата и други подобни на които половин БГ до скоро им сваляше шапка, не знам по каква причина. Наивници сме си и ни правят лесно на маймуни това е

    Коментиран от #4

  • 4 Вазичка Хаданазовъ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Тошо":

    Аз си ви биех вас сам в У Софето, излизах и си ви пердашех, без партия, без нищо.
  • 5 Възмутен

    0 1 Отговор
    Последните 25 години държавата се управлюва от некадърници и мутри...Много се краде ,бе хора ...Много... И не остават пари за подръжка и ремонти на вече изградените пътища...Резултатите са на лице...
  • 6 велислав

    0 0 Отговор
    За съжаление живота ни е така устроен, че всеки ден ние сме около бомби. Коли на газ, бойлери, газови бутилки, бензиностанции до блокове, цистерни с гориво. Всеки ден ние сме близко до тези неща. Трябва всеки да си спазва правилата и да е отговорен.
    Пример - млад мъж зарежда газова бутилка догоре и сега баба му е без къща.
    Пример - жена пуска газ бутилка, слага тенджера и излиза т.е. никакъв контрол.
    Пример - кола на газ и от щуцера излиза шум вероятно малко газ и водача нехае. Напсува ме като му казах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове