3 506 11

8-ма жертва и бедствено положение в Хитрино

Властите се обърнаха към жителите на селото с молба да не се опитват да влизат в ограничения периметър

Снимка: МВР
Снимка: МВР
Анатоли Стайков

Ден след трагичния инцидент в Хитрино, при който влакова композиция превозваща цистерни с газовете пропан-бутан и пропилен дерайлира и се взриви, в селото е обявено бедствено положение.

Към момента всички жители на селото са напуснали домовете си. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Хората от населеното място са настанени при свои близки или роднини, а в кризисния център в Шумен - 14 души, три от които са деца, отбелязват от пресцентъра на полицията в областния град.

Властите се обърнаха към гражданите на Хитрино с молба да не се опитват да влизат в ограничения периметър, защото ще изложат живота си на опасност. Ситуацията в района е усложнена, тъй като има изтичане на газ от две цистерни и е възможно районът да бъде обгазен.Това създава трудности и на властите, които трябва да изпразнят и изтеглят от релсите останалите 12 цистерни.

"Искаме да предупредим жителите му да не се опитват да влизат в селото", заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. "Това налага да се действа внимателно, което е причина за забавяне на операцията по почистването", каза още Бъчварова.

Екипи на полиция и жандармерията са разположени в селото, за осигурят охраната на домовете на хората от евентуални посегателства. Трудноподвижните жители на Хитрино са настанени в болницата в Шумен, за да има постоянно наблюдение над тях, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен.

Създадени са всички условия операцията по преточването на цистерните да се осъществи при минимален риск за хората, които работят на терен

Премиерът Бойко Борисов благодари на екипите, които работят за претоварването на цистерните. Взети са всички необходими мерки за безопасното преместване на полипропилена от едно място на друго, вече е претоварена първата цистерна с 20 т, продължава се с останалите.

Действа се изключително внимателно при стриктно спазване на всички норми и правила за боравене при такива обстоятелства. Очаква се доставката на 2 големи крана от Румъния, с които ще се извърши и придвижването на цистерните от района.

При взрива в Хитрино осем души загубиха живота си, а 29 бяха ранени. Шестима от тях бяха в изключително тежко състояние с множество изгаряния и травми. Те са настанени в две варненски болести.

Един от пациентите е стабилизиран и вече е извън реанимация. Останалите все още са в реанимация, като два са в тежко състояние.

В болницата в Шумен са останали 10 души от общо 29, които минаха на преглед. Трима от тях са в по-тежко състояние.

С решение на Министерския съвет 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от Хитрино.

Национална кампания на БЧК и bTV започва да набира средства за пострадалите от Хитрино. Парите ще отидат за възстановяване на домовете на хората.

Средства за пострадалите в Хитрино може да дарите на:

SMS: 1466

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

БАНКА „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”

Разследващите органи работят по няколко различни версии за причините за катастрофата, една от които е влизане с превишена скорост на гарата в Хитрино.

За разследването в Хитрино са мобилизирани екипи на прокуратурите във Варна, Бургас и Шумен по разпореждане на главния прокурор, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На територията на компентентност на Бургаската прокуратура е била композирана влаковата композиция.

Оттам със съдействието на МВР е иззета цялата докуменатация. Разпитани са лицата, осъществили действията по композиране и натоварване на товарите. Ще бъде разпитан и стрелочникът.

Първоначалното работно обвинение е причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едсно лице и причиняване на значителни имуществени вреди. По този текст наказанието е от 5 до 15 години. Ако се наложи ще бъдат разпитани и министри, каза Арнаудова.

Скоростта, с която композицията би трябвало да се движи в този участък е 40 км/ч. Според служителите на национална компания „Железопътна инфраструктура” влакът се е движил с превишена скорост, но това ще се знае със сигурност когато бъдат разчетени данните на архивиращите устройства на двата локомотива.

Другите версии, по които се работи, са откъсване на част от влаковата композиция, в резултат на което цистерните са дерайлирали и техническа повреда на самата жп линия.

Управителят на фирмата превозвач „Булмаркет” определи взривът в Хитрино като необясним и мистериозен. Според него е нетипично, че цистерната се е взривила към къщите.

От фирмата заявиха, че ще помогнат на нуждаещите се хора от селото.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:02  11.12.16
  Как ще ги отварят, сато консерви ли? Как в нормални условия ги изпразват и сега ще е същото. Само една цистерна е гръмнала, поне така се споменава.
 • waterwet
  Отговор
  2 11:14  11.12.16
  Няма нефтопродукт, който да предизвика такива щети! Ако е в огромно количество - да, но 2 цистерни..... Пък и пропилена е с много висока чистота, защото, ако е замърсен не може да полимеризира. Тази суровина е от най-малко опасните от т. нар. опасни товари. Имам предвид, че е транспортирано нещо друго. Само експлозив може да предизвика подобни разрушения, а и отцепват района - чини ми се, че започват да заличават доказателства!
 • Наблюдател
  Отговор
  3 12:05  11.12.16
  Интересно как всички гледат да не забелязват слона в стаята. Това не е нормално хидростатично разрушаване на резервоар от свръх налягане. При него няма следи от огън, а тук е пълно с такива. В резервоара няма основната съставка за такъв взрив КИСЛОРОД. Ако в резервоара има пробойна обикновено започва изтичане и при наличие на искра факелно горене. Подобно нещо за мен може да стане, само ако при катастрофата резервоара е разрушен(разцепен), и газа се разтлал в района и чак тогава се изпарил и достигнал взривна концентрация(доста тесен прозорец, под него или над него не се взривява,а гори) и чак тогава се е взривил. От къде да дойде искрата при такава катастрофа възможности бол. В резервоара пропан-бутана е течен, тогава той не гори и не се взривява. А при тези атмосферни условия, как се изпарил за да гори и да се взриви идея нямам. При температура под минус 5 градуса по Целзий бутана не се изпарява и изпарението на пропана е много забавено.
 • АЛ КЛ
  Отговор
  4 15:07  11.12.16
  Много, е важно какво ще направи църквата? – Знаем, че е доста богата. Какво ще направи мюфтийството? – Също много богато. Какво ще направят банките? – Похвалиха се с безбожни печалби. Какво ще направят партийните централи? – По 11лв на глас в депозити.

 • АЛ КЛ
  Отговор
  5 15:11  11.12.16
  Много, е важно какво ще направи църквата? – Знаем, че е доста богата. Какво ще направи мюфтийството? – Също много богато. Какво ще направят банките? – Похвалиха се с безбожни печалби. Какво ще направят партийните централи? – По 11лв на глас в депозити.
 • Вуте
  Отговор
  6 16:09  11.12.16
  ГЕРБ е задължена да поеме всички разходи по въстановяване на щетите в Хитрино,защото лапат най-много пари от народа-по 11лева на глас.
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  7 21:09  11.12.16
  Лъжат за бройката - над 20 човека загинали и над 50 ранени...
 • 8 23:35  11.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рибата мирише от ГЛВАТА
  Отговор
  9 03:55  12.12.16
  Играчите виновни за бардака в страната днес търсят виновника за ужасът в Хитрино. Виновници ще се окажат малките хорица. Най-лесно се яхат малките магарета. Първи се съкращават и уволняват чистачите. Винаги след увеличения на пенсиите и заплатите следва увеличение на цените, данъците и таксите. Както винаги Каишковците опъват каиша. Народеца е подложен на игнориране, подигравк и пренепрежение. Реалист или песимист съм, времето ще покаже. Ние сме в пълна безпомощност за съжаление. Ние сами сме виновни за съдбата си днес. Тежко е да си свиня и да няма кой да ти забърка.
 • ХойБай
  Отговор
  10 05:47  12.12.16
  Те и за фалита на банката изкараха виновна чистачката кака Пена...
 • Тодоров
  Отговор
  11 08:52  12.12.16
  Хайде сега да видим колко мислят за народа си политическите централи. След като цинично си гласуваха субсидия по 11 лв. на изборен глас и пренебрегнаха мнението на милиони хора на Референдума, трагедията в Хитрино е удобен повод да върнат по 10 лв. за подпомагане на пострадалите и нормалния живот в селото в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Надявам се Бойко Борисов и Корнелия Нинова да реагират светкавично в рамките на деня и да разберем наистина ли имаме политици или не и за какво ги избираме.

Напиши коментар:


Публикувай