601 0

Избират нов Старозагорски митрополит

Анатоли Стайков

Каноничният избор за нов Старозагорски митрополит ще се състои днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в София, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

На 4 декември наместникът на овдовялата епархия Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний организира епархийски избор в Стара Загора, при който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите-кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия Старозагорски митрополит Галактион. Тогава Траянополският епископ Киприян получи 24 гласа, а Месемврийският епископ Яков - 20 гласа. Постъпили жалби по провеждането на избора в указания от Устава на БПЦ тридневен срок нямаше, а изборът премина при добра организация и изряден ред, съобразно Устава на БПЦ.

Затова за днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" е насрочен каноничният избор за Старозагорски митрополит. Литургията започва около 9.00 часа, а самият избор се очаква да започне от около 10.15-10.45 часа. Тогава патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Светия синод във връзка с избора, а след това гласуването ще започне. П

Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия синод, по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху Светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи - Киприян или Яков, избрани от епархийските избиратели предната неделя в Стара Загора.
В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Тогава двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. В приемния салон на Синодалната палата патриарх Неофит ще извести избраника за станалия избор, с кратко слово ще го приветства и ще му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният Старозагорски митрополит ще отговори с кратко слово на приветствието на патриарха.

До избора на нов Старозагорски митрополит се стигна, след като на 28 септември т.г. Светият синод освободи Старозагорския митрополит Галактион от длъжност заради тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай