1 644 0

Траянополският епископ Киприян беше избран за Старозагорски митрополит

Анатоли Стайков

Траянополският епископ Киприян беше избран за Старозагорски митрополит от Светия синод на Българската православна църква.

Той получи осем гласа при избора, а другият кандидат - Месемврийският епископ Яков, не получи нито един глас. Имало е пуснати и празни бюлетини.

Траянополският епископ Киприян /Огнян Добринов Казанджиев/ е роден на 8 март 1976 г в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан. При следването си в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по решение на Светия синод е въведен в архимандритско достойнство - на 31 август 2003 г.

През февруари 2006 г. по решение на Светия синод е изпратен на послушание, като протосингел в епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 1 август 2007 г. Тогава е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Светия синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 3 март 2008 г. в катедралния храм на Враца и е назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай