1 045 0

Румяна Бъчварова: Жертвите в Хитрино са седем

Няма обгазяване на село Хитрино

Румяна Бъчварова: Жертвите в Хитрино са седем
Стефанаки Йоанис

В този тъжен ден имаме добра новина – жертвите са седем, а не осем, както се твърдеше в неделя. Към този час не можем да кажем, че рискът е спаднал, опасността остава висока. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя не даде подробности засега как е установен точният брой на жертвите.

"Специалистите са работили цяла нощ интензивно. Предстоящите действия трябва да бъдат много внимателни", добави вътрешният министър.

Токът в село Хитрино е спрян. Целта е ако има струпване на газ и опасност от искра, да се предотврати пореден взрив.

Цяла нощ 29 специалисти са работили по претоварването на цистерните, но все още има такива, до които не са стигнали. Шефът на пожарната гл.комисар Николай Николов посочи, че днес ще дойдат още помпи, компресори и кранове, в т.ч. от Румъния.

На място са газовици от „Лукойл” и експерти от НКЖИ. Премахва се контактната мрежа в района на дерайлиралите цистерни с газ, а от чакъл ще бъдат направени подходи, за да има механизацията достъп до вагоните.

Николов отбеляза, че повредените от тях по трудно ще бъдат претоварени от тези, които са останали изправени след излизането си от релсите.

Той посочи и хипотеза за начина, по който е станал взривът: „В следствие на транспортното произшествие се е получил пробив в цистерната. Този пробив е довел до облак, загазоване на голямо пространство, на практика целия център. След това искра е предизвикала взрива”.

Местните власти ще координират действията на доброволците и множеството обявени инициативи за набиране на дрехи, храна, вода и разчистване на Хитрино. Днес ще бъде обявена и набирателна сметка в подкрепа на засегнатите.

Днес също жителите на селото ще бъдат допускани в къщите си, за да могат да си вземат вещи от първа необходимост. Те ще бъдат придружавани от полицаи.

След и се и състоянието на въздуха. „Измерените стойности показват, че няма обгазяване на село Хитрино. Няма никакви вредни токсични вещества във въздуха. Добре е, че има и силен вятър”, каза в „Здравей, България” Евелина Шишманова, директор на РИОСВ – Шумен.

Тя съобщи, че течът от цистерните вече е спрян.

Експертът заяви, че водата не е препоръчително да се пие, докато не мине проверка, която да провери качеството й.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай