1 156 1

Настимир Ананиев: Разчитаме черните кутии на локомотивите

Настимир Ананиев: Разчитаме черните кутии на локомотивите
Стефанаки Йоанис

Разчитането на данните от черните кутии на влака, който дерайлира в Хитрино, се прави в момента. Не трябва да се спекулира, докато данните не бъдат анализирани и обявени официално. Вероятно причините за трагедията ще са комплекс от фактори. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Настимир Ананиев - председател на парламентарната комисия по транспорт и народен представител от РБ.

По думите му, много от релсите у нас са строени отдавна, а с разразстването на населените места се оказват в жилищни и обитавани райони. След анализ трябва да има и последващо извеждане на ЖП пътя от населени места, където това е възможно, каза той, както и затягане на контрола при опасните товари. Ананиев подчерта ,че обучението на персонала при превоз, преминаване през гарите и контрол на опасни товари също трябва да се актуализира след този инцидент.

Ананиев заяви, че по предписания, влизането в район на гара е с ограничение 60 км/ч, а при влизане в отклоняващ коловоз - 40 км/ч. Всъщност второто е била ситуацията на тази композиция, той като на следващата гара Висока поляна е чакал пътнически влак, който е трябвало да се размине в района на Хитрино с композицията с цистерни, обясни той. Ананиев посочи, че ще се вземат под внимание действията и на машинистите, колко време са работили, в каква кондиция са били. Вече първите им разпити са приключили, каза той.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бббббб
    Отговор
    1 09:47  12.12.16
    Сега ще започне едно омайване ,едни версии, докато нещата се размият във времето.После виновни няма да има.Никой не казва има ли застраховка композицията. Би трябвало застрахователя да покрие щетите на хората и влака.

Напиши коментар:


Публикувай