1 514 1

Шефът на Съюза на железничарите: Машинистите може да са били преуморени

Шефът на Съюза на железничарите: Машинистите може да са били преуморени
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Машинистите, управлявали дерайлиралия влак, са бивши служители на БДЖ. Те са преминали към частната фирма за по-високи заплати. Това съобщи по БНТ председателят на Съюз на българските железничари инж. Петър Бунев.

Той уточни, че тези заплати са за сметка на повече труд, който е нерегламентиран. Със сигурност Инспекцията на труда трябва да направи проверка на графиците, написаното в тях и действително положения труд от хората.

Има норматива разпоредба, която забранява работата повече от 12 часа. При частниците се дават пари на ръка и се работи отгоре.

При преумора човек не може да бъде максимално концентриран и да отчете всички сигнализации, които вижда пред себе си. Това също е възможна причина за възникналия в Хитрино инцидент.

За Хитрино не мога да потвърдя такава информация, но не мога и да я отрека. В 5.30 сутринта очите ти се затварят и може да не видиш предупредителните сигнали. При нас проблемът е при спазването на наредбите за превоз на опасни материали, както и контролът. Аз призовавам правителството да извика звеното за разследване на подобни тежки инциденти към ЕС, заяви още той.

По думите на Бунев частният превозвач "Булмарк" няма да се съобрази с изводите на звеното, което разследва трагедията, защото "това звено е към Министерство на транспорта. Там има двама участници - НКЖИ и превозвач, а на практика министърът на транспорта е принципал и имаме вече конфликт".

Там работят международно признати специалисти. Убеден съм, че резултатите от разследването на звеното към Министерството на транспорта няма да бъдат признати от частната фирма. Наложително е да дойдат специалисти от Европа, за направят независима експертиза, каза Бунев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Обяснителен
    Отговор
    1 17:37  12.12.16
    Безопасността и здравето на работника е последното нещо, за което се мисли в частния бизнес...

Напиши коментар:


Публикувай