1 748 10

Кабинетът дава 10 млн. лв. за Хитрино

Близо 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на железопътната инфраструктура

Кабинетът дава 10 млн. лв. за Хитрино
Венцислав Михайлов

Близо 10 млн. лв. отпусна правителството за справяне с бедствието в Хитрино.

Близо 5 млн. лв. отпусна кабинетът в оставка за разчистване на щетите от бедствието. Тези пари ще бъдат преведени веднага. Това разкри в началото на извънредното заседание на кабинета Бойко Борисов.

Той не пропусна да уточни, че Европейската комисия (ЕК) пък ще даде разрешение за пренасочване на пари към Хитрино от еврофондовете.

Други 5 млн. ще постъпят по бюджета на социалното министерство за храни, памперси и други продукти от първа необходимост според заявените потребности на хората в селото.

Ако продължим с това темпо, се надявам доста по-скоро да приключим с източването на цистерните в Хитрино, каза Борисов.

„Ускорихме максимум вече източването на цистерните“, каза премиерът и уточни, че през нощта са източени четири, а сега има малка авария с една от тях.

Ускоряването на темпото на източване на цистерните ще започне разчистването на терен и връщането на хората там, каза още той. „Малко по-оптимист съм в сферата на процедурите, които текат“, заяви Борисов и обясни, че се стараят и да не пресират хората и експертите, които участват в операцията на място, защото рискът е голям.

10 млн. идват от централния бюджет, уточни на брифинг финансовият министър Владислав Горанов. Той потвърди, че 26 къщи в Хитрино са напълно унищожени.

До края на седмицата общината ще подготви списък за необходимите вещи за всяко едно семейство.

Близо 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на железопътната инфраструктура.

„На днешното извънредно правителствено заседание МС одобри 10 млн. лв. допълнителни разходи от бюджета за мерки и дейности, свързани с преодоляване на последствията от инцидента на 10 декември в село Хитрино. Средствата са разделени условно на две направления. С 5 млн. лв. ще бъдат заверени сметките на общината за възстановяване на общинска инфраструктура, публична общинска собственост. 5 млн. лв. допълнителни разходи за утвърдени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за Фонд „Социална закрила“, през който ще се финансира целева извънредна социална програма за община Хитрино“, обясни Владислав Горанов. По думите му така се дава максимална гъвкавост да бъдат покрити всички нужди от специфичен характер, които възникват в резултат на трагедията, сполетяла това населено място.

Надявам се в следващите една или две години с адекватните действия, които предприемаме сега, да възстановим нормалното битуване и живота в Хитрино, каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

„Законът за социално подпомагане ни дава възможност през фонд „Социална закрила“ общината да разработи социална програма в случай на подобна ситуация, в която е важно да посрещнем нуждите на хората. Съвместно със социалното подпомагане с екип на общината до петък ще възложим на Община Хитрино да подготви такава програма. Целта на програмата е да се посрещнат индивидуалните нужди на всяко едно домакинство, за да бъдем максимално адекватни и максимално съпричастни към трагедията на всяко едно семейство“, каза още тя.

„Експерти на място ще подпомогнат максимално общината, максимално бързо да можем през тази седмица да разработим програмата и да отпуснем средствата“, каза Русинова.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 13:00  12.12.16
  Е.@ти чистенето ще падне за 10млн.
 • бббббб
  Отговор
  2 13:02  12.12.16
  А,на хората ,какво ще се даде,за да възстановят жилищата си???Кой ще обезщети роднините на починалите ???Или само 325лв.!Големите пари ще ги вземат наши фирми за разчистването и за доставки на храни и др.продукти.
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:22  12.12.16
  Без Бойко сме заникаде ама гласувате против него а ако не е тои българия отдавна да се е сринала

  Коментиран от #9

 • Не е възможно !
  Отговор
  4 16:35  12.12.16
  Не е възможно Мин.Съвет да се управлява от човек който не е специалист в нито една от областите и сферите които оглавява. Че Вазов на кого написа просто и ясно в стих : " момата с иглата, селянинът с ралито, ученият с ума всеки да е полезен в даденото начинание"? А Бойко не е в състояние от две прости изречения да направи едно сложно. Та за каква държава мечтаем? Живеем на "РЕСЬОРА" от ЕС, който ни дава ЗАМИ които трябва да връща Каишков а не Господата. Гледайте какво става с Гърция, ние не сме по-различни. Ядем на вересия, защото няма икономика. Слаба крава е България защото говедаря е некадърник. Тъп като задницата на рейса!

 • До коняра
  Отговор
  5 17:14  12.12.16
  Та ние сме сринати до няма и къде. Ама коняр като теб не може да го разбере. Защото освен задницата на коня ти друго не виждаш.

  Коментиран от #6

 • onq s konq
  Отговор
  6 17:37  12.12.16

  До коментар #5 от "До коняра":

  Тоя дето пише с моя ник е двойника,който пише "България" с малка буква и без никакви препинателни знаци.Естествено единствената му цел е да ме изкара простак и неграмотник,ЗАЩОТО Е ЕДИН ОТ ВАС,но тоя път е напипал истината!А това че ТИ си сринат по рождение,няма нищо общо с читавата част на България и не си въобразявай че някой ще те съжалява безплатно:)
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  7 18:45  12.12.16
  БОКО УМНИКА МОЖЕШЕ ДА ЗАДЕЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ТЕЗИ ПАРИ ЗА САНИРАНЕТО МИСЛИ ЧЕ ЩЕ ГИ ГУШНЕ В ТРЕТИЯ СИ МАНДАТ. НО КАКТО ВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ ВИНОВНИ НЯМА СЕГА МАШИНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ А ТОВА ЧЕ НЕ СА ВНАСЯНИ ЛОКОМОТИВИ ОТ 1978.Г. ВСИЧКИ СИ ТРАЙКАТ НО КИНТИ ЗА ГЕПЕНЕ ДАЛ ГОСПОД И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
 • 8 23:48  12.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 23:49  12.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  10 01:03  13.12.16

  До коментар #9 от "гост":

  Може и така да е ,но от ГЕРБ ми плащат добре за разлика от вас драскачи .

Напиши коментар:


Публикувай