2 488 6

Потвърдиха: Влакът в Хитрино се движел с по-висока от разрешената скорост

Това показват данните от скоростомерната лента на локомотива

Потвърдиха: Влакът в Хитрино се движел с по-висока от разрешената скорост
Анжелина Димитрова

Товарният влак, който дерайлира на гара Хитрино, се е движел с по-висока от разрешената скорост. Това показват данните от скоростомерната лента на локомотива. Към момента обаче не може да се каже дали това е причината за тежкия инцидент, защото трябва да се направят обстойни огледи и на железния път.

Данните за движението на товарния влак показват, че се е движел с висока скорост, каза директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански.

Той обаче уточни, че не може да се направи категоричен извод, че това е причината за инцидента. "Всичко това е въпрос на изследване. Не може човек да отсече и да каже, че това е причината", заяви той пред Дарик.

"Вариантите могат да бъдат в най-различно естество, тъй като в самия процес участват освен подвижен състав, още железопътна инфраструктура, сигнализация, контактна мрежа. Всичко това са части от елементите, свързани с експлоатацията на един влак", обясни той.

Версиите за инцидента към момента са много и те ще могат да се потвърдят или отхвърлят едва след като започнат реалните следствени действия на място.

"Все още се изчаква пожарната да преточи цистерните и ние да започнем да работим. Районът все още е под сериозен риск. Версиите ще са много. За да започнем да ги изчистваме една по една трябва да започнем да работим. Да имаме достъп до всички елементи", поясни Скробански.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • за кокошка няма прошка
  Отговор
  1 14:56  12.12.16
  Разбира се, че ще си измият ръцете с машинистите, това беше повече от ясно, още вчера "експерти" обясняваха, че влака се е движел много бързо, даже, казаха, че имало и хора, които са видяли влака преди злополуката и според тях той се е движел над разрешената скорост.
 • Толераст
  Отговор
  2 15:06  12.12.16
  Не чувам да се работи по версии за терористичен атентат или "бране на джелезу" от сговорна дружина м...сти.
 • бббббб
  Отговор
  3 15:11  12.12.16
  Като гледам релсовия път в началото е с много лек завой ,а в селото почти прав.Предполагам,че дори скороста да е била малко по-висока не е причината за аварията .Плюс това казаха,че една цистерна е тежала 40-тона.Едвали локомотивите ще мога да вдигнат голяма скорост с 10 и повече цистерни с такова голямо тегло.Нещо май ни подхлъзват в друга насока.

  Коментиран от #4

 • 1111
  Отговор
  4 15:51  12.12.16

  До коментар #3 от "бббббб":

  Не публикувайте мнения за неща които не разбирате. И най малката скорост над допустимата може да причини дерайлиране, затова техническите лица слагат намаления. А относно скоростта тези машини могат да развият скорост от над 150 км/ч нищо, че са с много вагони.
 • пешо от мала фуча
  Отговор
  5 16:14  12.12.16
  съгласно наредбите за превоз със жп: -товари взривоопасни,канцорогенни,отрови и т.н. от това естество НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ НАСЕЛЕНИ МЕСТА! всичко останало е бля-бля!
 • Лаик
  Отговор
  6 17:36  13.12.16
  С по-голяма скорост!!!от41до1041 км.все е по-голяма скорост!

Напиши коментар:


Публикувай