881 2

Омбудсманът дари 555 ваучери за 11 100 лв. на хората от с. Хитрино

Омбудсманът дари 555 ваучери за 11 100 лв. на хората от с. Хитрино
Калина Петрова

„Дойдох, за да подкрепя хората от с. Хитрино, да изкажа своите съболезнования на тези, които загубиха близки, на техните семейства.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова, която посети кризисния щаб, ситуиран на 2 км. от селото, а по-късно отиде и в кризисния център в гр. Шумен.

„Ден по-рано, в неделя, Общественият съвет на инициативата „Великден за всеки“ взехме решение за останалите 555 ваучери на стойност 11 100 лева да бъдат предоставени на нуждаещите се. Ще ги предадем на кмета на с. Хитрино, г-н Нуридин Исмаил, за да ги даде на хората, защото това са пари, с които може да се посрещнат неотложни нужди и да се пазарува незабавно в 5 000 магазина в страната", обясни тя.

По-късно тя отнесе и 50 ваучера, по пет на всеки от 10-те жители на с. Хитрино, настанени в кризисния център.

„Трагедията е страхотна. Всеки трябва да помогне с каквото може, да се включи съобразно своите средства и възможности. Като омбудсман, който защитава правата на хората, мисля че те имат нужда от всякаква подкрепа, включително за това, някой да припомня на институциите, че трябва да са тук и да помагат не само сега, докато още е горещ инцидентът и трагедията, а и след това, защото всички знаем, че след първите няколко дни, след първите няколко седмици интересът и на медиите, и на институциите отшумява, и точно тогава ще се включи екипът на омбудсмана, за да помогнем на всеки конкретно да възстанови щетите и живота си отново“, подчерта Манолова.

Тя допълни, че по молба на Българския Червен кръст се включва и в Обществения съвет на дарителската кампания за Хитрино.

Омбудсманът обеща, че след приключване на бедственото положение ще организира с екипа си отворена приемна за всички пострадали от с. Хитрино.

„Така ще чуем на място всеки човек с неговия проблем, за да помогнем конкретно по всички казуси, които ни бъдат поставени, как и от кого да си търсят правата, например обезщетенията, които могат да получат. Ще подкрепим хората в техните взаимоотношения с институциите“, допълни Мая Манолова.

Шумен / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Спиро
    Отговор
    1 21:14  12.12.16
    Вече усещам как по проблема започва да се говори от трета страна и сякаш всичко това е в следствие на земетресение например. Истината е, че всичко това е в следствие на немарливост и пренебрегване на сигурността. Тук трябва да има страни като Превозвач, собственик на цистерните, застрахователи, които са застраховали товара и куп други "люде", които са си свършили работата през пръстите. Средствата, необходими за възстановяване на селото, домовете на хората, кръвнина за загубени близки (което за съжаление е нещо необратимо) да се вземат от тях. Иначе пак ще имаме "Индиго", с.Горни Лом, "Петолъчката", взрива в Челопечене, смазани туристи под автобуса и т.н. Не ни ли омръзна вече от безхаберие и безнаказаност??? От изброените дотук, май го отнесе само шофьорът на автобуса. Докога така? Иначе престъпността я борим, но не и тази.
  • 2 12:17  13.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай