1 224 3

Седем от цистерните в Хитрино са напълно източени

Седем от цистерните в Хитрино са напълно източени
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Седем от цистерните в Хитрино са напълно източени. Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова относно свършеното днес по обезопасяването на авариралата влакова композиция в селото.

Две от цистерните са на половина източени, а по три от тях се работи.

"Бяха извършени други обезопасителни действия. Изготвили сме план за действие. Трябва да видим какво ще се случи тази нощ, колегите работят в денонощен режим", заяви тя.

В много добра комуникация сме с разследващите органи, за нас най-важно е гарантирането на безопасно провеждане на спасителните дейности и след това да съдействаме на разследващите, каза Бъчварова.

По думите й част от жителите на Хитрино са стигнали до домовете си.

"Успяхме да осигурим на хората, които имат животни да влязат, да си вземат някои вещи. Но мерките остават ограничителни. Може да се наложи утре да са по-сериозни. Навлизаме в по-труден участък", заяви Бъчварова.

Бъчварова подчерта, че всяка информация, която не излиза от щаба, не трябва да се възприема като достоверна.

Започва най-специфичната част от спасителната дейност - източването на газта от вагоните. Това налага строги мерки за обезопасяване. Има опасност за спасителните екипи, каза още Бъчварова.

На постоянно дежурство са 5 екипа на спешна помощ. Към момента има общо 13 пациенти. От днес всяка една аптека и всеки личен лекар ще дава лекарства само с рецепта, без документи, каза пък министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

Психологическото състоянието на близките на починалите е тежко, физически са добре. Многократно екипи от болницата минават през близките на пострадалите, каза още той.

"Всички аптеки са уведомени и всички лични лекари също. Само срещу рецепта ще предоставят нужните лекарства на всички жители на Хитрино. С това се надяваме да облекчим хората поне в това отношение. От днес има ясно разпореждане на РЗОК и те ще могат да си набавят лекарства", добави той.

"Психологическото състояние на жителите на Хитрино е тежко. Екипи им осигуряват нужната помощ", призна Петър Москов.

При премахване на контактната мрежа се разклатиха стълбове и имаше опасност един от стълбовете да падне върху пълна цистерна и да се достигне до непредвидими последици, и се наложи да спрем за 2-3 часа, каза от своя страна шефът на пожарната комисар Николай Николов.

„Може да образува облак, който евентуално да се възпламени”, каза още той. Ноколов уточни, че все пак има риск за работещите на терен, но те са предупредени.

„Има опасност, тя цялата дейност е свързана с опасности. Знаят каква е опасността, предупредили сме ги”, каза Николов.

"Утре сутринта ще започнем да изграждаме площадки, за да може крановете, които ще са тук, да започнат да се включват в обезопасителната операция", подчерта още той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  1 18:49  12.12.16
  КАТО Я ВИДЯ ТАЗИ ЖЕНА КАК МЪЦА И ПОСЯГАМ КЪМ ДИСТАНЦИОНОТО .ГОЛЕМ ОТВРАТ Е.
 • onq s konq
  Отговор
  2 20:48  12.12.16
  По-лошото е, че след източването на цистерните следва ИЗТОЧВАНЕ НА ХАЗНАТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВО,НАЗНАЧЕНО ОТ РАДЕВ.
 • Не пришпорвайте коня!
  Отговор
  3 06:32  13.12.16
  Твоя Любимец Бойко развързва кисията, а не Радев.

Напиши коментар:


Публикувай