687 2

Има ли натиск в съдебната система?

За съдийските раздори след хвърлените оставки

Има ли натиск в съдебната система?
Снимка: Нова телевизия
Анжелина Димитрова

„Откакто сме в мандат, щатът на Софийския районен съд се увеличи с 48 бройки за съдии, а щатът за служители е увеличен със 121 души. Преди това решение, натовареността в Софийския районен съд е била 110 дела на човек, а сега се падат по 70 дела на човек”, обясни по Нова телевизия Димитър Узунов, член на Висшия съдебен съвет.

По думите му заплатите на съдиите в Районния съд са увеличени с 10%, а това е с 5% повече отколкото на останалите служители.

„Бившият министър на правосъдието Христо Иванов можеше да направи много. Когато той напусна поста си, той остави кръгла нула на Екатерина Захариева, която пое щафетата след него”, коментира още Димитър Узунов.

Припомняме, че цялото ръководство на Софийския районен съд подаде оставка. Първи беше председателят на съда Методи Лалов, който обяви оттеглянето си още преди съдийският протест преди три дни. Оставки подадоха още петима магистрати. Всички те казват, че е техен морален и професионален дълг като част от неговия екип да се оттеглят от постовете си. Причина за вълната от оставки, както и за протеста на съдиите, е натовареността в Софийския районен съд и липсата на адекватни мерки за подобряване на ситуацията.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 12:18  13.12.16
  Всичките са за уволнение! Тези хора освен сплетни нищо друго не произвеждат. Твърде скъпо ни излиза този "Биг Брадър"
 • mediator37
  Отговор
  2 00:02  14.12.16
  Този сърдит тараторчо вместо да гледа дела, натиска мекия стол във ВСС, смело раздава морални оценки наляво - надясно и си взема 8000лв. месечна заплата. Кадърни работещи професионалисти подават групово оставки, а той ни обяснява колко им е добре било и как се бил погрижил за тях. Има и наглостта да плюе подалия оставка министър Христо Иванов и да хвали сегашната нищоправеща чучарка Екатерина Захариева. ВСС- кочина. Няма да се оправим никога.

Напиши коментар:


Публикувай