218 0

И почивни вторници в проекта за празниците

Анжелина Димитрова

И вторници ще може да бъдат извънредни почивни дни, ако бъдат приети промените в Кодекса на труда. В сряда социалната комисия на Народното събрание ще гледа законопроекта на второ четене, след което остава да бъде приет окончателно от депутатите. Ако официален празник се падне в събота или неделя, първият или първите два дни след тях са неприсъствени, гласи предложеният за 2-о четене текст, пише 24 часа.

Досега вариантът бе да се почива само понеделникът. При поредица официални празници, какъвто е Коледа, може повече от един от почивните дни да се падне през уикенда и така ще може да се компенсират и двата празника, обясниха идеята депутати. Народни представители обаче предлагат да отпадне изцяло възможността на Министерския съвет да обявява извънредни почивни дни и да размества работни и неработни. Тази възможност бе запазена във внесения от Министерския съвет и приет на първо четене проект. Правителството да може единствено да обявява дни за оказване на признателност, но не и да размества почивките през годината, предлагат депутатите Делян Добрев, Даниела Савеклиева и Димитър Петров от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Те предлагат и пълно отпадане на извънредните почивни дни.

Празнуването на националните празници остава само на датата, според техния проект. Друго предложение за поправки в правителствения проект за реформа на почивните дни пък запазва почивните понеделници и вторници, но също отнема правото на МС да обявява извънредни почивни дни и съботи за отработване.

България


Напиши коментар:


Публикувай