Last news in Fakti

14 Декември, 2016 13:45 1 246 0

Приеха промени за ученическите пътувания

  • ученици-
  • пътувания-
  • правителство-
  • кабинет
Приеха промени за ученическите пътувания - 1

Министерският съвет прие Наредба за детските и ученическите пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Тя се издава на основание на Закона за туризма по съвместно предложение на министрите на туризма и на образованието и науката.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

С наредбата се уреждат условията и редът на извършване на туристически пътувания с обща цена, когато потребители на услугата са деца и ученици. Основната цел на тези пътувания е да се разнообрази и обогати учебно-възпитателната дейност, да се постигне активно и разнообразно оползотворяване на свободното време на децата и учениците. Туристическите пътувания могат да бъдат организирани под формата на детски лагер, екскурзионно летуване, поход, училища сред природата (зелени училища, пътуващи училища), ски ваканции и обучение по зимни спортове, както и други пътувания с учебно-възпитателна, културно-развлекателна и опознавателна цел.

Извън обхвата на наредбата са еднодневните екскурзии, които не са туристическо пътуване с обща цена, прояви в областта на науките и технологиите, изкуствата и спорта на общинско, областно, национално и международно ниво, както и посещенията на театър, кино, изложба, цирк, концерт и др.

С наредбата се въвеждат конкретни правила и процедура, при които да се реализират туристическите пътувания на деца и ученици с обща цена, като детайлно е описано съдържанието на договора между туроператора, който организира групово туристическо пътуване, и директора на институцията, която инициира пътуването. За всяко туристическо пътуване директорът на иницииращата институция е длъжен да създаде организация за информирането на родители, настойниците или попечителите на деца или учениците или лицата, които полагат грижи за дете, за провеждане на конкретно туристическо пътуване и получаване на тяхното съгласие.

Наредбата регламентира и изисквания за квалифициран персонал, който е ангажиран да обезпечи нормалното протичане на пътуването – учители, педагогически и медицински специалисти, като за всяка група се определя ръководител, а един от тях е главен ръководител. Броят на лицата, придружаващи децата и учениците, се определя спрямо броя на пътуващите деца и ученици и специфичните им нужди. Когато в групите за туристическо пътуване са включени деца или ученици, настанени в социална услуга от резидентен тип или в специализирана институция, като придружаващо лице може да бъде включен и педагогически специалист, възпитател, психолог или медицински специалист от социалната услуга или специализираната институция.

При провеждането на туристически пътувания извън страната, е предвидено задължителното включване и на представител на туроператора. Въведени са и конкретни изисквания, свързани с нощуването, храненето, посещаването на плаж и организирането на други занимания за деца и ученици по време на пътуването.

Контролът по спазване на изискванията на наредбата е възложен на Комисията за защита на потребителите, Министерството на образованието и науката, регионалните здравни инспекции, Българската агенция за безопасност на храните и специализираните органи за контрол, компетентни в съответната област, съгласно приложимото законодателство. За нарушения ще се налагат санкции, предвидени в законите за туризма, за храните и за здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове