822 0

Хитрино остава под полицейска охрана

Хитрино остава под полицейска охрана
Венцислав Михайлов

Днес експертите успяха и изградиха 2 площадки, така че тежката подемна техника да бъде разположена и да започнат тези товаро-разтоварни дейности, обясни на редовен брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Успяхме да укрепим фланеца на цистерната, от която изтичаше газ, така че, пренасянето на цистерната да бъде безопасна за екипа, който ще го извърши. В момента има съвсем минимален теч на газ в Хитрино, като нивото му е на безопасен минимум. Главният секретар уточни, че е необходимо да бъдат изправени легналите цистерни. „Определено ситуацията върви към подобрение и се надяваме в обозримо бъдеще да се поздравим и с по-добър резултат“, заяви гл. комисар Георги Костов.

В рамките на утрешния ден, още от сутринта, ще започне товарене и извозване на първо време на две цистерни. Продължава работата по изправяне на легналите цистерни. Към момента се извършва непрекъснат мониторинг вътре, замерва се нивото на обгазяване около цистерните и навсякъде около тях е безопасно. На по-късен етап, когато предстои хората да се завърнат по домовете си, ще се извършат и замервания по приземните етажи на къщите им, за да се избегне риск за жителите.

Главният секретар на МВР още веднъж припомни, че връщането на хората по домовете им ще стане, след като всички цистерни, които са в момента там, бъдат изведени на безопасно извън територията на селото място. Той подчерта, че в такива ситуации е задължително да се спазват правилата, защото дори и след като цистерните са обезопасени и източени, продължава да съществува опасност при товаро-разтоварната дейност. Тази операция се извършва в светлата част от денонощието и е планирана да започне утре. От началото на кризата тази вечер е една от относително спокойните, поясни още главният секретар. На място оставяме 2 екипа на пожарната, които ще продължават да охлаждат горелите цистерни. Ще дежурят и няколко екипа, които да се включат при евентуално усложнение. В района остават и един не малък брой служители на областна дирекция Шумен и съседните дирекции. Той бе категоричен, че районът ще е под полицейска охрана и няма да бъде допуснат никой, докато цистерните не напуснат мястото.

Поради планираните утре дейности по извеждането на цистерните, информация за извършеното ще бъде дадена от кризисния щаб в 17 часа.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай