14 Декември, 2016 22:09 3 854 11

Защо е дерайлирала шестата цистерна на влака убиец

  • хитрино-
  • влак-
  • цистерна-
  • катастрофа

Най-голямата мистерия в случая "Хитрино" е защо не локомотивът излезе от релсите, а шестият вагон от композицията - коментира за БНТ бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Дунчев, който работи по овладяването на две подобни кризи - през 1988 г. и 2000 г. Според експерта причините за инцидента може да са превишена скорост, разместена стрелка или дефект в железния път, съобщава БНТ.

Проблемът е, че на ден по българските железни пътища се превозват по 2000 тона опасни материали като полипропилен, от който се правят пластмасови изделия, и трябва да е ясна причината за катастрофата, за да не се повтаря.

В междугарията в България влаковете се движат с 80 км. в час, в Хитрино - със 70. В коловоз влакът трябва да намали до 60, а при завой - до 40. Ако скоростта е била превишена, експерт по динамика трябва да обясни изключително странния факт, че е дерайлирал 6-ият вагон от композицията, а не локомотивът, както става обичайно, обяснява Владимир Дунчев, бивш генерален директор на БДЖ.

Локомотивите единият има хартиен носител на черната кутия, устройството за следене на скоростта - хаслер, а другият е дигитален. Така че тази скорост няма как да бъде скрита". В случая и двата локомотива, и 5 вагона след това не са дерайлирали. Дерайлира шестият вагон, когато става скъсването на влака, отбелязва Дунчев.

Втората причина може да е недобре заключена и разместена стрелка, смята Дунчев.

Третата причина може да са различни уширения или дефекти по железния път, смята Дунчев. От НКЖИ твърдят, че пътят е в добро състояние. Но в социалните мрежи собственици на жп компании публикуваха видеоклипове, на които ясно се личи, че товарни немски влакове, които се движат със съобразена скорост, буквално подскачат върху релсите на 9 км. от Хитрино.

Другата голяма мистерия е защо се е спукала цистерната, смята Дунчев.

Те са специализирани цистерни за превоз на такъв вид товари - полипропилен, пропан-бутан, с усилена конструкция са. Двойни вътре са балоните. И при дерайлиране... се предполага, да стане хлътване на цистерната, а не пробив и създаване на облак около цистерната и последващ взрив, посочва бившият шеф на БДЖ.

Годишно в България се превозват над 600 000 тона опасни материали - полипропилен и други. От пристанищата се товарят на влакове и оттам - към бензиностанциите и заводите в страната. Проблемът е, че ако не се изясни причината за катастрофата в Хитрино, ще възникнат съмнения дали сегашният начин на превозване на опасни товари е достатъчно сигурен.

Подобни случаи има три: През 2000 г. композиция с цистерни с пропан-бутан пада от моста при гара Владо Тричков, но за щастие тогава няма експлозия. През 2014 г. край гара Яна дерайлира композиция с празни цистерни без пропан-бутан. През 1988 г., обаче, композиция с 20 цистерни с пропан-бутан дерайлира и се възпламенява край гара Бутово.

Подобни инциденти като Хитрино има и отпреди 20 години в швейцарския град Лозана, когато отново влакова композиция избухва в населено място. В Швейцария пътят е преместен, но в България, според експертите, това е невъзможно, тъй като повечето ни жп пътища са единични.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    4 2 Отговор
    добре де ,някой сети ли се да замери за радиациа?? то май в тази държава всички са заприличали по акъл на другаря борисов
  • 2 гост

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо е дерайлирала шестата цистерна на влака убиец-защото е била пълен боклук,но най-удобно е да са виновни машинистие,няма да обвинят собственика на цистерната я,все пак спонсорира някой някъде
  • 3 Poly Propilenov

    6 1 Отговор
    Polypropilen e plastmasa.
  • 4 Банчо

    6 1 Отговор
    Прав е Poli Propilenov и ме е изпреварил с малко. Тая глупост с полипропилена първо я ръсеше г-н главния пожарникар в оставка Бойко Б, в комплект с "гУрливите газове" И тук в тази статия тази глупост се повтаря, но умножена 100 пъти няма да стане истина!!!

    PP (Полипропилен) твърд материал с отлична химическа устойчивост.Подходящ за приложение в хранително-вкусовата и химическата промишленост

    В композицията е имало пропен известен още като пропилен и пропан!
    Престанете да пишете глупости с тоя полипропилен да не казвам, че в една от първите дописки във факти пишеше и тротилен !?!?!
  • 5 Васичка Атанасова

    1 11 Отговор
    стига сме ги мислили тези турци там
  • 6 Г(Е)РОБ

    3 0 Отговор
    На Бангладеж, Куба, Ангола, Ирак, че и на Чад...
    помагахме щедро да дигнем стандарта им нисък...
    След толкоз години помощ на третия свят,
    нямаше как да не влезем в техния списък.
  • 7 Някой си

    2 1 Отговор
    Ами ако е долетяла ракета от натовско учение в Румъния и просто цистерната е била на пътя и ?
    Няма бомбена яма и като , че ли всички поражения са от едната страна , което ме навежда на мисълта че нещо бая силно е ударило цистерната отстрани !
  • 8 Жепееца пожарникар

    2 2 Отговор
    @Някой си,нямаш си на представа,колко си близо до неудобната истина...
    Нещо напоследък над небето на Булгаристан много авиация,много нещо лети,хвърчи,оставя разни странни следи,колко му е заблуден летящ кюнец,ракета да удари една цистерна и да я катурне.
    Дебелаците по ТВ-то се произнесоха,че отхвърлят веднага такива предположения,почнаха дебелашки да ни баламосват.Това си изглежда на злосторен акт,не е случайност...
  • 9 Киро

    2 0 Отговор
    Сега експерт по динамика ли трябва да питат? Всеки човек знае, че газова бутилка не се пълни догоре, заради процента на разширение...цистерните са на същия принцип. И всеки, който не е карал камион с ремарке - цистерна не знае как течността вътре блъска камиона настрани на завой! Тук също тази течност е блъснала и обърнала вагона, който се е отворил и газовия облак е обвил къщите наоколо...а там всички се топлят на печки с дърва и въглища - достатъчно условие за възпламеняване, ако не се е случило още в началото при разцепването на вагона в земята! Сега ще им трябват месеци и години на "експертите", за да си произнесат предположенията:)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 доСпиро

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Спиро":

    Не пропиленов, а ПОЛИпропиленов (материала от който са направени водопроводните тръби). Ще е по-твърд. И отзад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове