659 0

Ивайло Калфин: Реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата и ще го върнат

Според заместник-председателя на АБВ е по-важно не кой ще бъде българският еврокомисар, а какъв ресор ще вземе България

Ивайло Калфин: Реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата и ще го върнат
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Стефанаки Йоанис

Реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата и ще го върнат, прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Според него е абсурдно да има правителство в този парламент и очевидно наближават предсрочни избори, които по думите му трябва да са на възможно най-ранната дата.

Калфин повтори тезата на АБВ, че настоящият парламент е изчерпан. „Очаквате ли ГЕРБ да се откаже от собствения си мандат и да управлява с мандата на РБ, които сами със себе си не могат да се разберат?”, попита той.

Ако президентът Росен Плевнелиев реши да назначава „коледно правителство”, на практика за 6 месеца ще имаме 4 правителства. Ако изборите са в края на март или началото на април, не вярвам бързо да се състави кабинет, посочи Калфин.

Той прогнозира, че държавата ще бъде няколко месеца с кабинети, които са за малко и ще си ходят.

Президентът няма задължение, след като му бъде върнат мандатът, колко бързо да реши дали да назначава нов кабинет, той може да отложи решението до 22 януари, отбеляза още Ивайло Калфин.

Той е убеден, че партията му ще намери място в следващия парламент. По думите му това показват гласовете за АБВ на няколко вида избори.

Въпросът за българския еврокомисар е изцяло в ръцете на правителството, коментира Калфин.

Според него е много по-рано не кой ще бъде, а какъв портфейл ще вземе България. Калфин подчерта, че за него нормалното е да запазим портфейла „Бюджет”.

„Ако германският комисар вземе този ресор, германският ресор - цифрова икономика, е също важен и влиятелен в ЕК. Ако още се бавим и не предложим кандидат, който е способен да поеме в средата на мандата, ще получим нещо без значение”, посочи Калфин.

Той изтъкна, че към него покана не е имало. С отлагането във времето ние губим възможности, подчерта още Калфин.

По думите му страшно много хора са тръгнали да се самопредлагат и нито един от тях няма подготовка да вземе важен ресор.

Против сме да се подценяваме, България има добри и подготвени кадри, категоричен беше обаче Калфин.

„Много е важно да се знае кой носи отговорност. В момента докато не бъде освободено, отговорност носи правителството на Борисов. Много е важно да не се губи този момент и да се знае кой точно носи отговорност ако не дай Боже, нещо се случи. Има вариант това правителство да остане до встъпването в длъжност на Румен Радев, тъй като президентът няма задължение да реши, след като му бъде върнат мандата, колко бързо да назначи нов кабинет. Той може да отложи решението до 22 януари. Според мен господин Плевнелиев трябваше много по-рано да направи това нещо. Ние виждаме едно размотаване вече няколко седмици“.

Ивайло Калфин коментира и очакванията си за предстоящия вот на фона на поредните опити за социологически прогнози. Според него АБВ стои стабилно и запазва подкрепата си, което й гарантира участие в следващото Народно събрание. „За две години от своето съществуване АБВ се е явявала на всички видове избори. На европейските имахме около 90 000 гласа, а от там нататък имаме около 135 000 гласа, което е резултат , който гарантира представителство в парламента. Това, което сме сигурни обаче, е, че този тип социолози отново ще се опитат да дърпат конците в политическите процеси“.

В заключение Калфин отново призова ръководните фактори в страната ни да концентрират усилията си върху излъчване на кандидатура за овакантеното от Кристалина Георгиева място в ЕК. Той отново подчерта, че всяко забавяне намалява шансовете на България да получи по-престижен и от значение за обединена Европа ресор.

„Въпросът с нашия еврокомисар е изцяло в ръцете на правителството. За мен е много важно какъв портфейл България ще вземе.За мен нормалното бе да запазим важния портфейл „бюджет“. Но ако германският комисар заеме този ресор, то германският ресор „цифрова икономика“ е изключително важен също, и влиятелен в ЕК. И ако ние още се бавим и не предложим кандидат, който е способен да поеме поста в средата на мандата, т.е. да познава институциите, то в такъв случай ние ще получим нещо без значение“, заяви Ивайло Калфин.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай