1 420 1

Снегът пречи на издирването на Тодор Владимиров

Снимка: БЧК/ПСС
Снимка: БЧК/ПСС
Стефанаки Йоанис

Армията и полицията няма да се включат в спасителната акция в издирването на изчезналия турист в Стара планина. 40-годишния Тодор Владимиров изчезна в Стара планина преди дни.

"Получихме информация, че времето на хижа „Васил Левски” се е влошило. Духа силен вятър и вали сняг. В издирвателните дейности ще се включат спасители от Троян, Карлово, Калофер и национален парк „Централен Балкан”. Дали може да излети хеликоптера, трябва да се прецени внимателно. Според мен днес с него няма да може да се свърши никаква работа, защото видимостта в планината е силно намалена. Ще се търси основно в района около хижата", заяви пред Нова телевизия Христо Стаматов, който е началник на Спасителния отряд в Карлово.

"Положението наистина е сериозно. Общината ще помогне с всичко, което е необходимо. Но трябва да се замислим върху личната отговорност, която носи всеки от нас по отношение на своите действия. Надявам се акцията да има положителен резултат", коментира Антон Минев, заместник-кмет на община Карлово.

Четири отряда на Планинска спасителна служба ще се включват в акцията по спасяването на Тодор Владимиров, който изчезна в Стара планина. Това заяви в "Денят започва" по БНТ дежурният планински спасител Иван Драгостинов. В акцията ще бъдат включени и планински кучета. Хижите в целия район са уведомени, но засега няма обратна връзка.

Припомняме, че Тодор Владимиров, любител на екстремните преживявания, тръгнал в събота от Сопот към връх Ботев. Това е преход, който е изключително труден през зимата. Мъжът не го е познавал и въпреки това се е отправил на път. Прекарал е две нощи на палатка, като е имал храна за 4-5 дни.

Тодор Владимиров е видян за последно преди четири дни в района на връх Жълтец над карловската хижа Васил Левски, а в понеделник вечерта той е разговарял по телефона с негов приятел.

40-годишният мъж от Русе отседнал със свой приятел в хижа над Сопот в петък вечерта. На следващия ден решили да тръгнат към връх Ботев, но хижарят им казал, че времето се влошава и е неблагоприятно за преходи. Въпреки това Тодор тръгнал сам. Заради лошото време най-вероятно той е променил намеренията си и се е отправил към хижа Васил Левски.

Цял ден вчера спасителните екипи проверяваха маркираните маршрути и заслони в района. Следобед стана ясно, че в издирването се включват и армията и полицията. Близки на изчезналия посочват, че Тодор Владимиров е опитен планинар и добре познава района.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 17:55  15.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай