1 283 0

Все още има голям шанс Тодор Владимиров да оцелее

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Продължава издирването на изчезналия в Стара планина турист. Тодор Владимиров е в неизвестност от понеделник около обед. Днес в операцията се включиха служители на Национален парк "Централен Балкан", както и спасители от Пловдив, Ловеч и Троян.

От 9 часа сутринта 4 екипа на планинската спасителна служба отново претърсват склоновете на планината. Няколко групи от различни изходни точки вървят към хижа „Левски".

„Ще търсим над хижа Добрила, там има стари селскостопански постройки, може да се скрил там“, заяви по БНТ Георги Гугушев - служител на парк „Централен Балкан".

„Няколко групи тръгваме, колегите от Троян ще преминат билото и ще се опитаме да обхванем по-голям периметър“, каза пък Христо Стаменов от Планинска спасителна служба Карлово.

Основното предположение е, че Тодор се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури. Последното му телефонно обаждане е от район в близост до връх Жълтец. То е засечено само от една клетка на мобилен оператор, а това не позволява мястото му да бъде локализирано с голяма точност.

„Това ми е радиостанцията, а това GPS - без тези уреди няма как да се качим горе“, разказа Кеазим Козерев - служител на Национален парк "Централен Балкан".

„Ситуацията е много сериозна, надявам се днес да се стигне до щастлива развръзка“, заяви зам. кметът на Карлово Антон Минев.

Спасители и служители на парк Централен Балкан ще разчитат на опита си да открият изгубения планинар, защото армията и полицията днес няма да се включат в издирването. Анализът на обстановката показва, че участието им няма да е ефективно. Времето е изключително лошо, по високите части на Балкана духа силен вятър, има мъгла и снеговалеж. Лошите метеорологични условия не позволяват да излети и военния спасителен хеликоптер.

„Започва силен вятър, вече усещането за температурата е като минус 20 градуса“, каза Христо Стаменов.

Все още има много голям шанс Тодор Владимиров да оцелее, смята Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе. Според него Тодор има опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна. А слизането от билото на Стара планина в лошо време отнема няколко дни.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай