1 694 0

Когато адът се отвори - от Хитрино до Алепо

Когато адът се отвори - от Хитрино до Алепо
Калина Петрова

Апокалипсисът в Хитрино беляза изминаващата седмица в България. Подобен инцидент с такива мащаби България не бе преживяла - 7 загинали, 29 ранени, десетки срутени жилища. Стана ясно, че причината за преобърналите се цистерни е по-скоро човешка небрежност - високата скорост, с която товарния влак е навлязъл в гарата. Опасността не отмина веднага и днес ще се вдига най-опасната цистерна, от която изтичаше газ. Хората започнаха да губят търпение и желаят да се завърнат по домовете си. Селото се превърна в призрачно, а премиерът в оставка обеща, че то на пролет ще бъде едно от най-хубавите населени места с възстановени сгради и инфраструктура. Това ще стане с парите, отпуснати от държавата и тези от дарения. Помощ ни предложиха и от ЕК.

Кабинетът дава 10 млн. лв. за Хитрино

Близо 10 млн. лв. отпусна правителството за справяне с бедствието в Хитрино. Близо 5 млн. лв. отпусна кабинетът в оставка за разчистване на щетите от бедствието. Тези пари ще бъдат преведени веднага. Това разкри в началото на извънредното заседание на кабинета Бойко Борисов.

Трагедията забави връчването на мандати, но все пак бе избрана от Плевнелиев трета политическа сила.

Реформаторите взеха мандата

Реформаторският блок взе проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов от Реформаторския блок.

От там насетне от РБ започнаха преговори с ГЕРБ и Патриотичния фронт за създаване на правителство в рамките на този парламент. Ето какво условие, обаче постави премиерът в оставка Борисов:

Премиерът: Да подкрепим 100% мажоритарен вот

Премиерът в оставка Бойко Борисов настоя Народното събрание да приеме промените в Изборния кодекс, свързани с резултатите от последния референдум. Това той посочи пред български журналисти в Брюксел, където се провежда последния за годината Европейски съюз.

Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим Избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени Избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха, поиска Бойко Борисов.

През седмицата стана ясно още, че в България 50% от горивата са без платен акциз. а по света доларът поскъпна.

Доларът поскъпна до 14-годишен връх

Курсът на долара скочи до най-високото си равнище от 14 години, съобщи Си Ен Ен.

Новината става факт, след като снощи Управлението за федерален резерв на САЩ повиши водещата си лихва за първи път от една година. От Вашингтон посочват, че идната година лихвите могат да се повишат още по-бързо.

50% от горивата у нас са без платен акциз

Всеки втори внесен литър гориво на българския пазар е без платен акциз. Увеличените данъци и сравнително постоянното потребление на горивата водят до разрастване на сивия сектор. Това коментираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) при изслушването пред Временната анкетна комисия в парламента, която проверява обстоятелствата и фактите при търговията с горива. По данни на Министерството на финансите всеки трети литър газьол е без платени данъци.

Падането на Алепо предизвика разнопосочни реакции по света, като Русия обяви, че започва преговори с Турция за примирие в Сирия. В същото време ЕС реши да не отваря нови глави по преговорите с Турция за членство.

ЕС няма да отваря нови глави по преговорите с Турция

Външните министри на ЕС изразиха дълбоко притеснение относно действията на властите в Турция след провалилия се опит за преврат през тази година, съобщи Tusla World.

Все пак министрите решиха, че няма нужда от въвеждането на нови санкции по преговорите с Анкара.

„Няма да отваряме нови глави по преговорите с Турция. Там се случват неприемливи неща“, заяви френският външен министър Харлем Дезир.

Приключи битката за Алепо

Приключи битката за северния сирийски град Алепо, съобщи „Индипендънт“, позовавайки се на информация на Сирийската обсерватория за правата на човека.

Бунтовниците са се изтеглили от шестте квартала в източната част на града, които бяха останали под техен контрол.

Сирийските правителствени сили са установили контрол над 98% от територията на Алепо.

Разбира се в контраст на трагедията в Хитрино, в Чепеларе издигнаха доста скъпичка изкуствена елха.

Абсурд - в центъра на Чепеларе изкуствена елха

Вместо традиционното борово дръвче, на площад „Олимпийски” в Чепеларе се извиси близо 4-метрова изкуствена елха, чийто светлини бяха запалени тържествено на 9 декември тази година. Местните жители се чудят дали това наистина им се случва – в града, един от символите на Родопите, да се извиси елха, може би китайско производство?! Те се питат дали пък следващата стъпка няма да е да им подменят истинския боров въздух с китайски аромат.

Отгоре на всичко в града си говорят, че ръководството на общината май е похарчило около 6000 лева, а изработката на изкуствената елха е отвратителна. Според тях творението както и да се оправда с екоинициатива не струва повече от 1000 лева, а най-малко и това е градът, който заслужава тази пластмаса или каквото и да е това.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай