740 0

Решението за кабинет ще бъде взето след седмица

Калина Петрова

„Имаше и продължава да има три варианта в сегашната ситуация. Първият е правителството в оставка да продължи до 22 януари. Вторият - аз назначавам служебно правителство и то продължава до 22 януари. А трети – правителството в оставка да бъде преназначено за служебно”, каза президентът Росен Плевнелиев по повод на кабинета.

Плевнелиев уточни, че решението ще бъде взето след седмица.

На въпрос дали подкрепя идеята следващите избори да бъдат проведени по нова избирателна система, президентът отговори: „Като президент и гражданин имам позиция. Като гражданин гласувах на референдума, като президент инициирах референдум. Аз съм против и гласувах „Против“ мажоритарните избори“.

Той поясни, че народът е показа жълт картон и не само на премиера, но и на целия политически елит. „Народът си избра президента Радев, той има силно доверие, дано да го оправдае. Пожелавам му успех“, коментира Плевнелиев.

Според него водеща в работата на политическите партии през 2017-година трябва да бъде справедливостта. „Народът посочи много ясно: „Да, съгласни сме, че строите магистрали и модернизирате. Това не е лошо, но ние искаме да видим, че държавата работи за повече справедливост“, коментира още държавният глава.

„От тук нататък, всички политици ще бъдат под жесток натиск от народа – да дадат решение за борба с корупцията, справедливост, работещи институции“, допълни Плевнелиев.

Апелирам политическите партии в 43-ото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

Държавният глава предупреди, че страната ни има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Естония и Австрия, и рискува да загуби своето председателство на ЕС ако изпадне в трайна нестабилност.

„Притеснявам се, че тезата за провеждането на „бързи избори“ може да доведе до още по-голяма нестабилност и до едно още по-раздробено Народно събрание, което няма да може да работи. За нас председателството на ЕС е от ключово значение, то е една трета изпълнение и две трети подготовка, която трябва да приключи до юни 2017 г.“, подчерта Росен Плевнелиев. Според държавния глава, България днес е изправена пред избор дали да продължи с политическото боричкане или да реализира достойно председателство на ЕС, в което да има водеща роля в преговорите за Брекзит, при договарянето на новата рамка за европейските фондове след 2020 г., да участва в реализирането на дневния ред на ЕС на Балканите и стартирането на Европейския енергиен съюз.

Като приоритети на едно бъдещо правителство в рамките на настоящия парламент, държавният глава открои провеждането на следващите парламентарни избори да бъде в съответствие с волята на българския народ, изразена на проведения референдум, завършване на реформата в правораздавателната система, както и осигуряване на сигурността на българските граждани в условията на засилен миграционен натиск. „Мисля, че през последните две години се направи не малко в тези насоки, благодаря на 43-ото Народно събрание и не считам, че неговият живот е изчерпан“, заяви още президентът.

Държавният глава отбеляза също така, че управленската коалиция, създадена преди две години, е била постигната чрез прозрачни преговори, на основата на ясни принципи и е положила усилия за модернизирането на България и реформирането на правораздавателната система. „Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс призна пред българските власти, че са на прав път и ако продължат така Механизма за сътрудничество и проверка може да отпадне през следващата година“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза също така, че днешната политическата ситуация в страната показва, че при провеждането на избори много трудно някоя партия би успяла да постигне абсолютно мнозинство в Народното събрание и това ще изисква партиите да работят и в бъдеще за създаването на управленски коалиции. „За това си пожелавам в следващите дни политическите партии да се опитат да изковат подобно принципно споразумение около ясни приоритети, което ще бъде в интерес на гражданите“, призова още Росен Плевнелиев.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай