4 193 11

Скандал между НФСБ и ВМРО

Скандал между НФСБ и ВМРО
Калина Петрова

Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България” /НИК на НФСБ/ се разграничи от изявленията на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, направени зад сградата на НС на 16.12.2016 г.около 16.00 ч., както и от интервюто му по радио Дарик на 17.12.2016 г.

Според НФСБ в тях се изнася несъгласувана с ръководството но ПГ на Коалиция „Патриотичен Фронт“ информация за водените на 16.12.2016 г. конфиденциални преговори между ПФ, Атака, Герб и РБ.

Това е пореден опит на търсене на евтин медиен ефект, който подхранва партийния егоизъм, но руши коалиционните отношения!

Същото се отнася и за позициите на ВМРО през последните дни, свързани с горивните картели и "Лукойл", които НФСБ не споделя и не приема!, заявяват от НФСБ.

Каракачанов заяви днес, че е по добре да отиват на избори. Той смята, че в рамките на настоящия парламент няма да бъде излъчено ново правителство. Това прогнозира той в "Годината" на Дарик.

"Според мен няма да има правителство, след като е явно, че настоящият премиер в оставка Бойко Борисов няма да е министър-председател на едно ново правителство", каза Каракачанов, като се позова на думи на финансовия министър в оставка Владислав Горанов. "Той е дисциплиниран министър. Той каза "Сигурен съм, че Борисов няма да бъде премиер, следователно и аз няма да бъда министър". Така че няма смисъл. Ако ще се носи отговорност, трябва да се носи отговорност. Ако няма да се носи отговорност, да приключваме тази година с нерешителността и да вървим на нови избори", каза Каракачанов.

По думите му несериозно звучи аргументът да се състави правителство, за да се удължи животът на настоящия парламент, така че да се промени изборното законодателство заради мажоритарния вот.

Обединените патриоти са против мажоритарни избори. Каракачанов коментира, че освен 2.5 млн. души, които подкрепят мажоритарна избирателна система, при 6.5 млн. души с право на глас, има и други 4 млн. души, които не са подкрепили въвеждането на тази система.

"Имаше такива като мен, които не гласуваха за този референдум. Защото аз не искам да участвам в подобни популистки игри. Това е чист популизъм. Да поставяш въпрос за мажоритарна избирателна система като панацея - че това ще реши проблемите в обществения живот и в икономиката, здравеопазването и какво ли не, това не е вярно, това е лъжа. Няма да ги реши", каза Каракачанов.

Според него германската избирателна система, която обединява елементи от мажоритарния и пропорционалния вот, е добра и за страната ни.

По отношение на въпроса в допитването за задължителното гласуване, лидерът на ВМРО посочи, че тази опция вече е съществувала в закона, когато е произведен референдумът.

По въпроса за субсидиите на политическите партии съпредседателят на ПФ каза, че от неговата формация при гласуването на държавните бюджети за предходни години, са внасяли предложения за намаляване на субсидията наполовина. Патриотите искат субсидията за партиите да има и таван.

По думите на Каракачанов идеята за нула лева партийна субсидия, която премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ лансира, също е несериозна. "Много е лесно да кажеш нула лева, след като девет години си прибирал милиони субсидии и имаш едни пари на сметка спестени", каза Каракачанов.

На въпроса дали за политическите партии трябва да важи правилото, което важи за всички останали институции - след като им останат пари в края на годината, тъй като не са им трябвали, за да развиват дейност, да ги връщат в бюджета, лидерът на ВМРО подкрепи подобна идея. Това са обществени пари, дадени за обществена дейност, а не за лихварство, отсече той.

"Ние го бяхме предложили: намаляване на субсидията дотолкова, доколкото партиите да могат да функционират. И таван на субсидията", каза Каракачанов. Той посочи, че в миналия мандат ГЕРБ са вземали по 20 млн. лв. партийна субсидия на година, ВМРО, преди да бъдат в коалицията Патриотичен фронт, са вземали около 600 000 лева годишно. Затова според Каракачанов трябва да има таван - до три милиона или до два милиона лева годишно. а каквото партиите не похарчат, в края на годината да го връщат. Това според лидера на ВМРО е разумният дебат.

Вчера Каракачанов съобщи, че са имали среща и с премиера Бойко Борисов, освен срещата в парламента.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тука е така
  Отговор
  1 16:04  17.12.16
  Валери Симеонов,кога ще се дистанцира от тази руска подлога и партия ВМРО? Валери Симеонов е единствения патриот от тези така наречени патриоти.
 • Deн
  Отговор
  2 16:16  17.12.16
  Циркаджии,харесва ви тази хранилка ние да ви даваме пари 27 години пазарите се за моите пари като ц....и
 • панов
  Отговор
  3 16:28  17.12.16
  двама потомствени доносници и алкохолици
 • Бай Чвор
  Отговор
  4 17:00  17.12.16
  Коалиции слепени с плюнка са обречени на провал !

 • sve
  Отговор
  5 17:08  17.12.16
  Невярвах, че има патридиоти, които харесват В. Симеонов. Хаос и каша в главите на хората. Всички партии от днешния парламент трябва да бъдат изметени, а 50% от делегатите в затвора, където да им се даде възможност да строят магистрали
 • све
  Отговор
  6 17:56  17.12.16
  Добре е да се реорганизират затворите. Да дадем възможност на досегашни политици да продължат да строят огради и пътища от там.
 • борислав
  Отговор
  7 18:30  17.12.16
  Все тая.Свестните хора ги няма.
 • Чичо
  Отговор
  8 19:27  17.12.16
  Валери Симеонов е един психически неустойчив човек, с интелект близък до тоя на боко-т.е. почти илитерат. Няма нормален човек, който да може да работи с него. Не ви ли прави впечатление безподобната сбирщина, работеща в кабеларките му или нивото на приближените му. С две думи -той просто не е с акъла си и на всичкото отгоре егото му е по-голямо дори от това на тиквуня.
 • 9 00:03  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 00:21  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Коко
  Отговор
  11 13:12  18.12.16
  Каракачанов се изметна за пореден път. Искаше до вчера стабилност а сега искал избори. Ами като не му връчиха мандата и обърна палачинката. Това е партията която най много иска власт нарича се ВМРО.

Напиши коментар:


Публикувай