1 256 0

17 декември: България в снимки

17 декември: България в снимки
Калина Петрова

За десета поредна година в старозагорското село Змейово се проведе традиционния Празник на пелина. В селото се произвеждат тонове от този еликсир. 12 производители на пенливата напитка заявиха участие в конкурса за вино на годината. Фолклорни групи от региона допринесоха за празничното настроение в центъра на селото.

По инициатива на Католическата църква "Дева Мария от Фатима", днес и утре жителите и гостите на Плевен могат да видят макет на Витлеемската пещера на централния площад "Възраждане", близо до градската коледна елха. Плевенската католическа църква е обявена тази година от папа Франциск за светилище на Дева Мария от Фатима.

Коледари от ансамбъл „Капанци” изпълниха къщата-музей „Никола Симов” и благославяха и наричаха символичните домакини от Регионалния исторически музей в Търговище. Изпълнителите, с художествен ръководител Юлияна Петкова, които творят към Народно читалище „Искра – 1893” – село Паламарца, представиха възстановка на традиционните обичаи за Бъдни вечер, Коледа и коледуване, характерни за етнографската група капанци, чиито представители са.

Със слънце и прекрасна зимна снежна картина скицентърът на Банско в Пирин посрещна хиляди посетители за днешното откриване на скисезон 2016-2017 г. На Бъндеришка поляна скиори имаха шанса да се състезават като част от отборите на скилегендите Фриц Щробл - олимпийски шампион в спускането от Солт Лейк Сити 2002, който пристигна за първи път в България специално за откриването на сезона и почетният гражданин на Банско Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа в алпийските ски.

С много усмивки, слънце и сняг беше открит официално зимния сезон 2016/17 г. в Боровец.

Деца се пързалят със своите родители на ледената пързалка в комплекс „Спортна София 2000“.

Експо Център се проведе 4-то издание на „Национално състезание по роботика“.

Стотици миряни и духовници посрещнаха тържествено пред катедралния храм Св. Димитър новия Старозагорски митрополит Киприян в областния град.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай