1 013 0

Московски: Утре теглят още три цистерни от Хитрино

Има съвсем лек те на една от цистерните. Министърът на транспорта не прогнозира кога хората ще могат да се завърнат

Калина Петрова

Днес от Хитрино са изтеглени 2 от дерайлиралите ЖП цистерни. Планът е утре да бъдат извадени още 3. Това обяви тази вечер на редовния брифинг в Кризисния щаб край селото министърът на транспорта Ивайло Московски, съобщи ШУМ.бг.

Той добави, че подготвените за утре цистерни са по-лесни от техническа гледна точка и не би трябвало да създадат проблеми.

“Има една единствена проблемна цистерна, която е достатъчно добре обезопасена, но от нея има съвсем минимален теч на газ. Ако успеем утре да я обработим добре и я извадим на територията на кариерата /до Каменяк – бел.ред./, тогава сме в хипотеза, че може да се осигури по-лесен достъп на жителите”, каза министърът.

Той обаче не се ангажира с точна дата за падане на блокадата на селото и връщане на хората по домовете им. “За да могат хората да се върнат и нормално да си заживеят в къщите, е необходимо да бъде възстановено на 100% електричество, канализация и така нататък, което няма да стане преди да бъде изведена и последната цистерна”, каза Московски.

Министърът обясни, че вече са започнали подготвителни работи по възстановяване на засегнатите от взрива сгради, като специалисти са взели мерките за дограми, прозорци и врати на 12-13 къщи. Имало условия това да се прави и през нощта, но било свързано с организация и осигуряване на присъствието на собствениците.

“Ние имаме екипи, които могат да продължат и през нощта замерването на дограмите, но ако не може, се продължи утре в светлата част на деня”, каза Ивайло Московски.

Ето и динамика на действията по ликвидиране на последиците от тежкия инцидент на гара Хитрино. Снимки на разположението на вагоните на дерайлиралата композиция в началото на операцията и на актуалната ситуация в края на днешния ден.

Шумен / България


Напиши коментар:


Публикувай