1 262 1

Втората група полярници заседна в Чили

Втората група полярници заседна в Чили
Калина Петрова

Изключително лошото време в Антарктида възпрепятства полярниците Дойчин Боянов, Николай Петков, Неделчо Хасърбасанов, Деница Апостолова, Димо Николов и Геновева Стоянова да отлетят за там и за момента те остават в най-южния град на Чили Пунта Аренас, съобщи професор доктор Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, цитиран от БНТ.

Силните ветрове и снеговалежи направиха невъзможно осъществяването на полетите до Ледения континент с военно-въздушните сили на Чили, Бразилия и Уругвай. Ръководителят на групата алпинистът Дойчин Боянов се свърза към полунощ с проф. Христо Пимпирев и му съобщи новината.

Българските полярници трябваше да бъдат транспортирани до остров Кинг Джордж с бразилски самолет "Херкулес" преди два дена и оттам още вчера да стигнат до българската база "Св. Климент Охридски" с испанския кораб "Сармиенто де Гамбоа". Големият проблем възникна, когато се разбра, че поради забавянето в полетите бразилският самолет вероятно няма да може да изчака прозорец от хубаво време и планира да се върне във военната си база в Бразилия. Испанският кораб също няма да чака българите и при тяхно забавяне е възможно да е заминал, което ще направи невъзможно достигането до българската база. Това напълно обърква програмата на българската експедиция, забавянето на полетите съкращава много времето за изпълнение на задачите на алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков за траверс на планината Тангра и премиерно изкачване на върховете Левски, Ботев и Борис.

В момента испанските полярници вече са си намерили скъпоплатени полети с единствения комерсиален превозвач DAP, докато българите очакват да бъдат превозени с минимално заплащане от чилийски и уругвайски самолети.

Ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев е в непрекъсната връзка както с нашите полярници, така и с мениджърите по логистика на Чили, Уругвай и Бразилия, за да се намерят свободни места в техните самолети.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • борислав
    Отговор
    1 20:31  17.12.16
    Селски тарикати.

Напиши коментар:


Публикувай