1 425 6

25 000 лева струва акцията по издирването в планината на Тодор Владимиров

Калина Петрова

Търсеният в продължение на 4 дни от над сто спасители и доброволци по земя и въздух Тодор Владимиров се появи инкогнито в късния следобед в петък в Карлово.

Операцията по издирването на мъжа, който се оказа жив и здрав, се оценява на повече от 25 хиляди лева.

Той е имал застраховка, но тя ще покрие малка част от разходите. Тодор и придружаващите го спасители успяха да заблудят чакащите ги в продължение на часове на два различни подстъпа към планината журналисти.

“Държанието му в началото е било доста арогантно. Kато познава района, да се качи в един от тези дни на билото, невинаги е било лошо времето, да си включи телефона и да се обади от телефона и да каже: „Жив съм, бивакувам си тук". И нищо повече. Това са три думи”, отбеляза Христо Стаматов, началник на отряд планинински спасители, гр. Карлово.

В София се намира най-големият доброволчески планински спасителен отряд. Хората са имали готовност да се включат в издирването, ако се наложи.

Един от щатните планински спасители на „Алеко” е Асен Ангелов. „Вярвам, че всеки има право да направи каквото иска. Друг е въпросът до каква степен застрашаваш други хора в следствие на това, което може да се случи”, отбеляза той.

По груби сметки на Планинската служба поръчването на спасителна акция струва 90 лева, всеки ден в планината е около 700 лева. Летателен час на хеликоптера излиза около 8000 лева. В сметките не влиза рискът за живота на спасителите. Те настояват Тодор да плати.

По данни на Планинската спасителна служба едва около половината туристи си правят застраховка. Ако нямат, при инцидент сметката трябва да плати пострадалият, но поне 10 - 20% от издирвателните акции остават за сметка на службата.

София / България

Още по темата

 • Издирваният Тодор се извини

  Издирваният Тодор се извини

  „Безкрайно съм благодарен на всички, които са ме търсили. Извинявам се за всички главоболия, които съм причинил. Аз не знаех какво става долу, ...
  18.12.2016
  1 287
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • многознайко
  Отговор
  1 20:59  17.12.16
  Как лесно сега се изписват парички...
 • КО брат от левачката на Кличко
  Отговор
  2 21:36  17.12.16
  Тея ще направят така, че в планината никой да не стъпва, защото може да му пуснат издирване и да плаща рекет на спасителите!!!
 • а така
  Отговор
  3 22:02  17.12.16
  Ама и тоя си го заслужава сега да го одрусат едно хубаво че да му дойде акъла.
 • onq s konq
  Отговор
  4 22:26  17.12.16
  За цената инфото е пределно ясно.Въпросът е КОЙ Е ПОРЪЧАЛ ИЗДИРВАНЕ?Освен това ако застраховката покрива "само малка част" от разходите по издирването,КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ ПРАВИ?И така:КОЙ Е ПОРЪЧВАЛ ИЗДИРВАНЕ И НА КОГО?Ако няма поръчител,НЯМА И ПЛАЩАНЕ!...господа спасители на хранилка!
 • Иво
  Отговор
  5 22:41  17.12.16
  Ако го бяха намерили мъртъв кои щеше да плати?
 • 6 00:07  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай