637 2

Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система

Венцислав Михайлов

Има слаби, но ясни сигнали за възстановяване на кредитирането. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред радио „Дарик”.

По думите му увеличението на годишна база е само около 1%, но се забелязва пречупване на тенденцията за намаляване и стагниране на кредитната дейност.

Радев посочи, че се тегли както за потребление, така и за инвестиции и допълни, че това е процес, който ще се задълбочава.

"Депозитите нарастват на годишна база с над 8%. Общият им размер е 66,6 млрд. лева, от които 22,6 млрд. са пари на бизнес и 44 млрд. на населението", посочи той.

"Сигналите са основно два. Първо, че има доверие в банковата система, след като хората държат парите си там. Но това е и един значителен неизползван потенциал за подкрепа на икономическия растеж", коментира още Радев.

"Нещата трябва да се погледнат и от другата страна. Има слаби, но ясни сигнали за възстановяване на кредитирането. Мисля, че този процес ще се задълбочи следващата година", посочи още шефът на БНБ. Увеличението на годишна база към момента е маргинално, то е само около 1%, но важното в случая е пречупването на тенденцията, която имахме последните години. Това беше тенденция първоначално на намаление след това на стагниране на кредитната дейност. Сега тази тенденция се пречупва", обясни той.

По думите му това са и физически, и юридически лица. "Аз мисля, че това е процес, който ще се задълбочава. Говорим за общ размер на вземанията по кредити от 50,8 млрд. лева. От тях 32,3 млрд. са вземания от бизнеса и 18,5 млрд. са кредитите на домакинствата", коментира в цифри Радев.

Гуверньорът на БНБ прогнозира, че при лихвените равнища за догодина няма да има драматични промени. "Не мисля, че ще има някакви драматични промени по отношение на лихвените равнища, както по отношение на депозитите, така и по отношение на кредитите", поясни той.

Думата на годината според Димитър Радев е "успешна".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:16  18.12.16
  По важно е дали хората имат доверие в банковата система.
 • гост
  Отговор
  2 22:49  18.12.16
  Ми то и предишният имаше доверие в нея,но хората цъфнаха и вързаха с КТБ.

Напиши коментар:


Публикувай