1 267 6

Издирваният Тодор се извини

Нямал планинска застраховка

Калина Петрова

„Безкрайно съм благодарен на всички, които са ме търсили. Извинявам се за всички главоболия, които съм причинил. Аз не знаех какво става долу, не съм и мислил какво става долу”, сподели пред Нова тв Тодор Владимиров, мъжът, когото десетки доброволци към Планинската спасителна служба издирваха с дни в Стара планина.

"Моята идея беше по някакъв начин да оцелея. Не съм очаквал някой да ме търси. Обикновено разчитам на себе си", обясни той.

В петък Тодор останал без газ и вече не можел да си топли вода. „В петък се изплаших. Тогава имаше мъгла и облаци”, разказа той. Решил да излезе от палатката си и да тръгне към гората. „Реших, че ако прекарам още една нощ горе, ще умра. Беше въпрос на живот и смърт”, каза още Тодор.

„Идеята ми беше да стигна до гората и ако стане нещо, да мога да запаля огън и да изкарам още 24 часа. Надявах се, когато запаля огън, за да мога да пия и вода”, обясни той.

Мъжът разказа, че няма планинска застраховка и не може да разчита застрахователи да платят разходите по издирването му.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гоги
  Отговор
  1 12:19  18.12.16
  като няма застраховка да си плати разходите по издирването ако няма пари - в затвора и ще си ги изработи

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 13:13  18.12.16

  До коментар #1 от "гоги":

  Който е поръчвал издирване,да си го плаща.
 • джудженце 1
  Отговор
  3 14:16  18.12.16
  Абсолютно съм съгласен с застраховката. Точно за това трябва да я има в планината, сигурно ще му струва 3-4 лв. срещу 20-30 000.00 лв , както е сега. Друг е въпроса обаче как са оборудвани спасителите и защо не са успели да го намерят...Нищо лошо за всички участвали, те са си свършили сигурно перфектно работата но защо не е намерен и няма ли толкова няколко термокамери та дори и зимата да не могат да го открият... всичко е екипировка...и обучение...
 • Гошо
  Отговор
  4 14:38  18.12.16
  Ако го бяха открили мъртъв кой щеше да плаща
 • mediator37
  Отговор
  5 07:44  19.12.16
  Не е виновен човекът. Каза: "-Нямаше маркировка, загубих маркировката." От НП "Централен Балкан" да направят ако трябва колова маркировка в посока от билото към х.Левски. Липсата на маркировка е престъпление срещу туристите. Липсата на маркировка е най-честата причина за смъртни случаи и изгубвания, както в случая за изгубване. Който катери ще ме разбере, който не, да знаете , че маркировката, табелите, поддържаните пътеки- това не е дреболия и каприз. Преди 4 години туристите правеха доброволни бригади да слагат (или опресняват където я има) маркировката по Ком-Емине. Отделен е въпросът за пълната липса на джиесем покритие по билото. Гледаш България на длан в двете посоки, а като си погледнеш джиесема- пиздец. От цялата отсечка вр.Амбарица- вр.Ботев, едва напоследък и само на Ботев имало покритие на Виваком.
 • мъка
  Отговор
  6 08:07  19.12.16
  А пък в Странджа нарочно махат маркировката на пътеките че да можеш да наемеш водач за сумати пари да те разхожда

Напиши коментар:


Публикувай