1 793 2

Извадиха от Хитрино и осмата цистерна, влизат ВиК и електро специалисти

Премиерът Бойко Борисов увери жителите от с. Хитрино в бързите действия на властите по възстановяване на щетите от тежкия инцидент

Извадиха от Хитрино и осмата цистерна, влизат ВиК и електро специалисти
Калина Петрова

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите на с. Хитрино и ги информира лично за предприетите действия на властите по бързото обезопасяване на района. Полицията е изготвила и график за организирано влизане на жители в Хитрино от 10 до 13 часа. Осигурени са автобуси, с които да бъдат извозени хората, като в рамките на осигурения прозорец за достъп до пострадалото село и днес ще продължат дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми.

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите, които чакаха на пункта за влизане по график и ги увери, че държавата взима всички мерки за бързо възстановяване на щетите от тежкия инцидент. "Искам още веднъж да благодаря на тези над 770 души-пожарникари, полицаи, експерти, които ви помагат, защото работят с голям риск. С общи усилия правим всичко възможно жителите на Хитрино да се върнат в къщите си час по-скоро", заяви премиерът. Той съобщи, че е получил информация от главен комисар Николай Николов, че се очаква до вторник или сряда хората да се приберат в домовете си.

Премиерът Бойко Борисов, заедно с директорa на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, министърa на транспорта Ивайло Московски и кметa на Хитрино Нуридин Исмаил инспектираха на място действията на специализираните екипи, които провеждат операция по извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино. Тази сутрин бе транспортирана и осмата цистерна, която вчера бе подготвена за извозване. Продължава работата на пожарните спасители и експертите по подготовка за извеждане и на останалите четири цистерни, сред които и най-рисковата, от която има съмнения за изтичане на газ в течна фаза. Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че при тази цистерна предстоят още няколко манипулации и се надява всичко да приключи успешно. Успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, като всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане.

Не бих се ангажирал със срокове за влизането на жителите в селото. Това решение ще го вземем в момента, в който съм напълно сигурен. За 1-2 дни не следва да притискаме екипите. Операциите са специфични, опасни, така че ще бъдем внимателни докрай, заяви главен комисар Николов.
Утре в читалището на село Тимарево ще има среща, на която всички служби, които участват в замерванията на водата, въздуха, почвата ще оповестят резултатите от изследванията, за да бъдат спокойни хората, че няма отклонения от нормите, каза министър Московски

Шумен / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:47  18.12.16
  Шапка им свалям на тези огнеборци и полицаи. Защо обаче, не се действа така, винаги при бедствия. Може би защото тук не се знаеше, какво може да последва. Тези хора трябва да бъдат наградени.

  Коментиран от #2

 • Браво
  Отговор
  2 18:30  18.12.16

  До коментар #1 от "незнайко":

  Споко Винету ще ги награди подобаващо.

Напиши коментар:


Публикувай