734 1

Омбудсманът Мая Манолова дава старт на кампания „Не хаби – дари!“

Омбудсманът Мая Манолова дава старт на кампания „Не хаби – дари!“
Стефанаки Йоанис

От 12.00 часа в централната част на „Женския пазар“ омбудсманът Мая Манолова дава старт на благотворителен Коледен базар, част от националната кампания „Не хаби – дари!“. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Инициативата е насочена срещу глада и пилеенето на храни и надгражда вече успешно реализираната от институцията на обществения защитник кампания - за падане на ДДС върху дарените храни, което ще е факт от 1 януари 2017 г.

Партньори на благотворителния базар са Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българската агенция по безопасност на храните, „Монделийз България Холдинг“, хранителните вериги Билла, Кауфланд, Метро, Про Маркет, Лидл и др. Логистична подкрепа оказват Столична община, „Пазари Възраждане“ ЕАД, кметът на район „Възраждане“ г-жа Савина Савова, хотел „Маринела“ и Ред Девил Кетъринг.

Статистиката сочи, че всеки българин годишно унищожава около 80 килограма храна като 2/3 от нея е годна за консумация. По данни на Българската хранителна банка всяка година у нас близо 670 000 000 килограма годни хранителни продукти отиват в контейнера. В същото време според Националният статистически институт и „Евростат“ над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, а всяко четвърто дете гладува.

В дългосрочен план кампанията „Не хаби – дари!“ е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти без да се замислят.

Мотото на инициативата е да бъдем безОСТАТЪЧНО щастливи – защото храната е не само живот, но тя е и удоволствие, и радост, и съпреживяване, късчета щастие, които не трябва да изхвърляме. Целта е българското семейство отново да седне заедно около масата, да възпитаме у децата си уважение и дори респект към храната, е позицията на омбудсмана.

Под егидата на обществения защитник през цялата 2017 г. в рамките на кампания „Не хаби – дари!“ ще бъдат организирани редица прояви и събития, чрез които да бъде мотивиран хранителният бранш да дарява колкото се може повече на нуждаещи се хора. Манолова планира и редица инициативи в училища от цялата страна, където популярни личности, привлечени за каузата, ще готвят заедно с децата и едновременно с това ще ги учат, че ябълката е ябълка, нищо, че е малко наранена, както и че от морков и краставица стават вкусни салати, независимо, че са криви и с лош търговски вид.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • При соца гладни нямаше!
    Отговор
    1 14:07  19.12.16
    Сития на гладния не вярва! Тя стигне ли се да чакаме на дарение за да ядем, работата е БОЗУК. Ще мрем като героинята на Елин Пелин от расказа му: "Сивушка". Кога ще прелее чашата ли? Когато омекне ЕС ССР. Скоро, Ингилиза, Франсето, Жабарите, Австрийците, Лалетата- бурето засъхва. Дойчо ще клекне и хранениците от БГ - МС, НС и "Елита" да се гласи да излита. Тогава чашата ще прелее и покрай сухото гори и суровото.

Напиши коментар:


Публикувай