1 003 0

Денят Х: Ще има ли кабинет на Реформаторския блок

Денят Х: Ще има ли кабинет на Реформаторския блок
Стефанаки Йоанис

Днес вероятно ще стане ясно дали ни предстоят предсрочни парламентарни избори

Днес е ключов ден за решаването дали ще се сформира ново правителство с мандата на Реформаторския блок. Тази сутрин от дясното обединение се събират на вътрешно заседание, а по-късно се очаква да стане ясно има ли шанс за нов кабинет или ще се стигне до предсрочни избори.

Очаква се и среща между Реформаторския блок и ГЕРБ, но тя не е потвърдена.

До тук се стигна, след като миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов намекна, че може да подкрепи правителство на реформаторите. Те от своя страна приеха третия проучвателен мандат, връчен им от президента Росен Плевнелиев и сложиха срок до началото на тази седмица да решат ще постигнат ли съгласие за управление с най-голямата политическа партия или ще върнат властта.

Категорично обаче Бойко Борисов няма да е премиер в нов кабинет. А Реформаторите настояват да се приеме антикорупционният им закон. Условието на най-голямата политическа сила е да се приемат гласовете от референдума за въвеждане на 100% мажоритарна изборна система.

ГЕРБ няма да има водеща роля в кабинет на реформаторите. Това заяви по „Тази сутрин“ по бТВ финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Той отрече да влиза в новия кабинет.

Премиерът няма да се казва Бойко Борисов, уточни Владислав Горанов.

От Патриотичния фронт също заявиха готовност да подкрепят такъв бъдещ проект.

Според останалите партии парламентът в този си вариант е изчерпан и трябва да има служебен кабинет и предсрочни избори.

Във вторник изтича срокът, в който те официално трябва да кажат на президента: ще съставят правителство или ще върнат мандата.

Реформаторите са третата и последна политическа сила, която получава шанс от държавния глава да състави кабинет. Ако тя го отхвърли, страната тръгва към предсрочни избори най-рано в края на март.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай