Last news in Fakti

19 Декември, 2016 11:19 5 051 19

Мира Радева: На политическия елит му настръхна косата, губи властта

  • референдум-
  • мажоритарен вот-
  • избори-
  • парламент

Политическата система не е самоцел, а трябва да води до по-добро управление

Мира Радева: На политическия елит му настръхна косата, губи властта - 1

Хората казаха, че искат промяна и искат тази промяна да е категорична. Затова и на целия елит му настръхна косата, защото, уви, тези политически елити губят властта. Народът поиска той да определя депутатите. Вижте паниката! Дори не мога да кажа едно изречение.

Това заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Мира Радева.

Според Мира Радева обаче този начин на определяне на управляващи няма да предизвика хаос.

„Така избираме и кметове, и президент. Сега обаче на целия елит на страната му настръхна косата, защото губи властта си – народът поиска той да определя кои да са депутатите”, припомни Мира Радева.

Референдумът става повод за спор между Мира Радева и експерта от Института за дясна политика Георги Харизанов "за" или "против" мажоритарния вот в два тура. "Не искам да споря с вас рано сутрин", реагира още в началото Радева. Харизанов обаче я прекъсваше през цялото време.

Всички социолози преди избори се обединяват, че реално избирателите са около 5,5 млн. и то по предварителни изчисления. В развитите демокрации като Великобритания и Франция имаме практиката на активната регистрация, при която в града, където живееш, ясно заявяваш, че искаш да бъдеш избирател. При нас има някакво автоматично обновяване. А при нас се правят практики, но и от ГРАО и от ЦИК са прави. Такъв е законът.

Според Харизанов при мажоритарен вот с два тура, хората трудно биха имали представителство. Той все пак призна, че подкрепя мажоритарния елемент в изборите.

Трябва да се види на втория тур кой минава – един, двама или повече? Нямам никакво понятие какво означава с абсолютно мнозинство. Историята показва,че на втори тур по традиция гласуват по-малко хора, защото техният кандидат го няма. Оттук идва опасността да не може да се конституира парламент дълго време и служебното правителство да управлява, прогнозира Георги Харизанов.

Не сте прав. Вече имаме опит от последните 25 години. Половината от Великото народно събрание беше конституирано с мажоритарен вот. По този начин представителство намериха седем партии. Харизанов се опита да я репликира, че мнозинство от тези мандати, тогава са взети от БКП. Не сте прав, партията получи мнозинство и през пропорционалната листа, репликира го Мира Радева.

Тя припомни, че през четири години избираме кметове и през пет години президент. Хората знаят как се избира мажоритарно. През всичките тези години ние сме задавали в проучванията въпроса за мажоритарното гласуване и хората масово го подкрепят.

С абсолютно мнозинство избираме кметове и президент на втория тур, припомни Мира Радева. Хората знаят какво искат и те казаха не на тези политически елити, защото те не управляват добре.

Мира Радева отбеляза, че референдумът иска да въведе френската избирателна система. На втори тур обикновено отиват двама кандидати при праг от 12,5%. Все пак в страната има изградена култура на политическите семейства.

Аз лично съм за мажоритарния елемент и силно се надявам той да доведе до по- високо качество на представителността.

Най-добрите и най-уважаваните от нас страни избират своите депутати през мажоритарната система, отбеляза Мира Радева. Политическата система не е самоцел и трябва да доведе до по-добро управление.

Сегашната политическа система води до това една партийна номенклатура и една партийна олигархия да се възпроизвежда 27 години, обобщи Мира Радева.

Да, това е проблем. Съгласен съм с вас и е редно този проблем да намери своето решение, заяви Георги Харизанов.

Той припомни, че големите партии като ГЕРБ и БСП ще вземат преднина на първия тур. Аа ще съм много щастлива, ако политическите екстремисти като Волен Сидеров не намерят място в следващия парламент, заключи Мира Радева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хитър петър

    7 5 Отговор
    С корумпираната съдебна система начело всеки местен мафиот ще стане депутат, гарантирано от референдума!
    А политическият елит направо е настърхнал, много се е уплашил, ама толкова се е уплашил, че ви организира референдум и прие закона за задължителното гласуване. :)
    Кака Мира да не би да се е насочила към мястото на другата социоложка, Бъчварова.;)

    Коментиран от #2

  • 2 Финдли

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "хитър петър":

    Сегашният мафиот,избран с пропорционална партийна листа,по-качествен мафиот ли е от местния?

    Коментиран от #3

  • 3 хитър петър

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Финдли":

    Мафията с избори ли ще я бориш?????
    В Италия с избори ли преборват мафията?
    Дон еди кой си не го осъждат, граби, краде и т.н. и кво правят, как какво, променят системата за гласуване!?
    В Германия с пропорционалната система са я закъсали доста, не мислиш ли? :)
    Ако референдума беше толкова вреден и опасен за политическия елит, дали щеше да се проведе???????
    Слави отдавна щеше да е при Мишо Бирата и при Георги Стоев!
  • 4 danov

    6 3 Отговор
    в момента вият от мъка точно тези които съсипаха държавата - по пътя на логиката - щом вият за нещо, значи другото е правилно - ЗА мажоритарната система - доказа го и референдума и престанете да наричате народа п.р.о.с.т. - той гласува и каза какво иска независимо кой е организирал референдума.

    Коментиран от #9

  • 5 Мислете

    3 6 Отговор
    За всеки с поне два грама мозък е ясно, че мажоритарната система не е подходяща за ситуацията в България, не толкова заради самата нея, а спрямо реалното положение при което с нея би се стигнало до резултати, много по-отчайващи отколкото с пропорционалната.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Г(Е)РОБ":

    Доста добре за начинаещ поет.
  • 8 Обективно погледнато

    4 3 Отговор
    Мафията сама ще се пребори със себеси. Цялото държавно управление се изживява като мафия, но едните мафиоти станаха много богати, а другите много бедни. Точно по модела на БСП. Всъщност всички партии са производни на БКП и работят по един модел. Точно тази алчност ще изяде главата на мафията. Сами ще стигнат до извода, че единственото спасение е правова държава.

    Коментиран от #10

  • 9 хитър петър

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "danov":

    Пич ти виеш, като вдовица за ...
    Мислиш ли, че тия, които разграбиха държавата и притежават милиарди ще тръгнат да плачат, че кака Гинка и Бай ти Иван са гласували на някакъв референдум, щом било така, значи противното било правилно!?
    Значи щом едно л..но не е торта, значи тортата е л..но!? :)
    "Прост народ, слаба държава", го е казал поета.;)
    Далче съм от мисълта, че Бай ти Драган знае за какво избощо е гласувал за рефередума, а ко референдума променяше нещата щяха да го забранят, това, последното със сигурност!
    Българина си мисли, че ще отиде да гласува на някакъв референдум и ХОП, ще му се оправи живота, да ама, друг път.:)
  • 10 хитър петър

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обективно погледнато":

    Блаженни са вярващите! :)
    Мафията се преборва само с едно нещо, позаинтересувай се с какво, в Италия имат доста опит?
    Разликата е, че мафията има не само политическата, но и икономическата власт, парите и фирмите са в нейните ръце, докато в Италия, мафиотите, когато се мъчат да се домогнат до някой политик винаги се намира някой бизнес, който да ги удари през ръцете, големите инвестиции и пари опрделят правилата, когато има конкуренция играчите искат обективни правила, когато бизнеса е сенчест и се държи от мафията, когато няма ясни правила и пазар се получава точно, както в България в момента.
  • 11 Г(Е)РОБ

    1 0 Отговор
    Едно губи... Друго печели - ненавистта, омразата и презрението от народа!
  • 12 Гневен

    1 0 Отговор
    Престанете да се държите арогантно с народа! Той е достатъчно разумен и ВСИЧКО разбира. Чудесно отличава лъжеца от почтения човек и бързо преценява всеки политик. Просто е прекалено предпазлив и търпелив като вол. Но пазете се от такъв, защото кгато гневът му избухне, ще бъдете изненадан от силата му!
  • 13 Гневен

    0 0 Отговор
    Защо не коментирате как се държеше величайшият "щаб" в Хитрино с кмета? Не го допускаха до тайните, особено до тези на фирмата с офшорките. Кои са тези велики специалисти и кой ги е избирал? Може би г-жата Бъчварова, която дори не говори правилно (правиМЕ, търсиМЕ- всички глаголи според нея завършват на МЕ) и останалите, трудно свързващи изречение, се смятат за нещо много повече от чудесните местни хора? При мажоритарен вот ще се изпари неоправданото им самочувствие и никаква партия няма да ги спаси! Само гледайте как ще станат "безпартийни"!
  • 14 Киро

    1 0 Отговор
    Пак клекнало партийното седесе тролче да пише глупости!
    Разбира се, под различни имена, че да внушава масовост!

    И доводи няма, естествено, само плаши и рупа глупост след глупост и лъжа след лъжа срещу мажоритарните избори!

    Айде тролче, изкажи доводи, защо да са лоши мажоритарните избори, айде да ти видим подготовката и дали ще изкараш за надницата!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 менте

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Защото: Карай шофиоре, карай по-нагоре, багер те товари на една лека кола.
  • 16 политолога

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    ПАРИТЕ КИРЕ, ПАРИТЕ СА В ТЯХ, тях не можеш им ги взе!
    На властта и дрем ена швепса за властта, защото с парите си купува, каквото си поиска, еле пък социолози, на килограм.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Галина

    0 0 Отговор
    Към "Данов" - народа не бил п.р.о.с.т. и знаел как да гласува. За това ли умния народ гласува за Бареков?За това ли умните пенсионери,включително и умната Анахит Тачева -Цонева хвърлят пари от балконите? Освен,че пестят пари, вместо да си ги харчат и да ги дават на циганите те същите,гласуват на изборите за престъпната БСП.
  • 19 Гага

    0 0 Отговор
    Защо нито една от агенциите за СОЦИАЛНИ ПРОУЧВАНИЯ не позна,че Р.Радев ще спечели изборите? На кого служат? Мира Радева дано да е разбрала,че се уморихме да я слушаме и нея и псевдо колегите й.Там да си върти пиците в частната пицария,бъкана от кич и безвкусица.Да си шие и гоблените,да си ходи по горите и да не ми надува главата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове