19 Декември, 2016 14:09 7 216 22

Има парламентарно мнозинство за ново правителство

  • реформаторски блок-
  • правителство
Има парламентарно мнозинство за ново правителство - 1
Снимки: БТА

Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство, обяви Цветан Цветанов след срещата между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Представители на ГЕРБ и Реформаторския блок преговарят за реализацията на управленския мандат, предоставен на реформаторите от президента Росен Плевнелиев. Срещата се проведе в Народното събрание. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който през почивните дни обяви, че няма да оглави кабинет с мандата на РБ, не присъства на срещата.

Има парламентарно мнозинство за ново правителство

Министър-председателят ще бъде излъчен от Реформаторския блок с консенсус с всички парламентарни групи, които формират мнозинството. Има възможност ГЕРБ да се включи с имена в кабинет, коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Стана ясно още, че са дискутирани част от секторните политики. Утре смятам, че ще има повече яснота от възможността да съставим правителство, каза Цветанов.
Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски каза, че настоящата формула на правителството - ГЕРБ, с Патриотите и Реформаторите - трябва да остане.

Днес трябва да се изясни дали ще има парламентарно мнозинство, което да потвърди приоритетите на сегашното правителство, заяви преди срещата здравният министър в оставка Петър Москов: За нас е важно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Ако има - вървим напред, ако не - здраве.

По-рано днес в централата на СДС се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, след което стана ясно, че днес ще се състоят и консултации с Патриотичния фронт.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха, че смятат за авантюра опитите за формиране на ново правителство в сегашния парламент. Във Велико Търново депутатът Иван Иванов каза:

В момента в ход са всички политици на пързалката, сякаш има шейна, която се използва, и който се пусне с нея първи, може би ще спечели, но това е доста трудна ситуация. Така че най-вероятно ще е кабинет РБ -1, което ще бъде лифтиран вариант на Борисов - 2.

Много преди последния срок за връщането на мандата стана ясно, че ГЕРБ не са склонни да участват в правителство с премиер Бойко Борисов. Заявлението, че няма да оглави нов кабинет, Борисов направи с аргумента, че реформаторите трябва да излъчат премиера и министрите.

Има парламентарно мнозинство за ново правителство

Реформаторите пък настояват, премиер да е Борисов и по тази тема, като че ли имаше сигнали от страна на премиера в оставка след срещи в Брюксел. От там той призова този парламент да приеме одобреното на референдума изцяло мажоритарно избиране на депутати. Точно по тази тема обаче реформатори и ГЕРБ нямат съгласие. Обединените патриоти също са против идеята на ГЕРБ и представят свои условия за подкрепа на евентуално реформаторско правителство. Държавният глава Росен Плевнелиев призова този парламент да положи усилията за създаването на проевропейско правителство.

Едноседмичният срок за съставяне на кабинет изтича утре. Преди Реформаторския блок мандати от президента получиха и върнаха ГЕРБ и БСП. Според Конституцията при връщане на третия мандат президентът Плевнелиев ще назначи служебен кабинет, а наследникът му Румен Радев следва да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори след встъпването си в длъжност в края на януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корнелио

    17 43 Отговор
    Цецо и Бойко са едниствените фигури между политиците които могат да упрвляват, да правят коалиции и т.н. , то и ДПС и БСП могат да ги правят ама за кражби и алш-вериши

    Коментиран от #20

  • 2 smolata

    36 4 Отговор
    По-лоша наркомания от властта няма!!!
  • 3 Българиоооо

    32 5 Отговор
    Има ли нещо много сериозно за замитане, че толкова зор да удържат още малко властта преди да са се срутили с трясък ?
    Просто няма такава наглост и безочие в "името на народа" !
    Значи там 3-4 ма които са гласували за "реформаторите" могат да управляват държавата, а на 3,5 мил. гласували на референдума не се зачита гласа!?!?
    Аве ние още в тоталитаризма ли живеем??? И точно тия уж десните не зачитат нищо!!!

    Коментиран от #21

  • 4 ДОДО

    7 5 Отговор
    НИЕ СИ ЗНАЕМ ЧЕ ЩЕ ВЪРВИМ ОТ ЗЛЕ ПО ЗЛЕ! ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН ЗА БГ КУМОНИЗЪМ. С ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ ОТНОВО НИ НАПРАВИХА НА МАЙМУНИ

    Коментиран от #8

  • 5 Бьлгаре

    37 2 Отговор
    Бойко отиде в Германия, Меркелека му дръпна едно конско що си подаде оставката и сега се чудят какво да правят.. И след това казват че е имало независима България

    Коментиран от #22

  • 6 Лупи

    31 3 Отговор
    Ако има някой, който да вярва на Боко или е кръгъл идиот или е на 6 години.
    То не бяха хвърляне на оставки, то не беше цупене и закани и накрая, като разбраха, че може да изпуснат кокала айде пак на ново. Не си мислете, че това ще е правителство на ДСБ, това си е ГРОБ от всякъде. В момента няма българска партия в парламента. По-зле ще става защото трябва по трудния начин да го разберем!
  • 7 mediator37

    8 6 Отговор
    Не съм гласувал за ГЕРБ, но ако си мислите, че при мажоритарен вот ще видите в парламента някой друг освен ГЕРБ, БСП и ДПС, много се лъжете.
    Б.Б. има ниска коалиционна култура и не може да управлява съобразявайки се с друг. Затова натиска за мажоритарката, защото си мисли, че ще управлява сам. Ама само си мисли, на практика може и да не управлява.
  • 8 незнайко

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "ДОДО":

    Дядо, най напред се научи да пишеш и тогава прави отзиви за статиите. Относно референдума, какво лошо имаше в него, че не разбра.?
  • 9 БАЙ ГАН4О

    9 2 Отговор
    Последната серия на столичани вповече,ще си гарантират власта с новия закон за тероризма приет набързо и тихомълком по време на "катастрофата в хитрино'',много хитро нали,вижте им само физиономиите,на чесни хора ли ви приличат
  • 10 некойси

    15 4 Отговор
    Прилича ми малко на нов бардак със старите .....
    Ама тия хора направи си ми изглеждат като незаменими, така са се бетонирали че няма мърдане.
    С всеки изминал ден се приближаваме към метежа.
  • 11 гражданин на България

    3 5 Отговор
    Москов да изберат за премиер.
  • 12 Г(Е)РОБ

    7 2 Отговор
    Г.за си съдраха само и само да са на власт и да няма мажоритарни избори. Погазиха Конституция, избирателен закон и целия народ който вече толкова ги е намразил че един ден ще плащат и със деца и внуци!
  • 13 Наблюдател

    3 4 Отговор
    Хайде, време е щатните тролове да изплуват. За оплювките ще им дадат още някой левец, та и те брадичка да помажат.
  • 14 Петко

    6 1 Отговор
    То бива простотия но,.........................Ужас.
  • 15 Електурална единица

    6 1 Отговор
    Голям панаир.Гласуваш за ГЕРБ и в последствие се оказва ,че премиер ще е Меглена Кунева?!?
  • 16 Уууууу

    5 1 Отговор
    Цветанов много напъва за правителство ....то не бяха 20%....то не бяха вече 50%според проф. Константинов(подлога на Герб.)...Изглежда Цеццо се гласи за премиер....Спомням си наскоро едно исказваане на Реформаторите че ако на президентските избори вземат по малко% от предишните парламентарни то всички сега техни министри ще подадат оставка .....и каква сатана тя....искат още минисатеврски кресла ако не и цялата власт при5% доверие на народа...да не предположи човек до какво падение е стигнал Българския политик
  • 17 Г(Е)РОБ

    5 0 Отговор
    наакаха се за власт тая презряна от народа паплач!?
  • 18 Гого

    6 0 Отговор
    Ураааааа да живее новото лице на корупцията и картела!
  • 19 Кольо

    2 0 Отговор
    Е ......"няма такава държава"!
  • 20 ZZZ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Корнелио":

    Лудия кон ,май си е сменил ника
  • 21 Сталин

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българиоооо":

    Разбира се че живеем още в тоталитаризма , нищо не се е променило , същите управляват . Живеем в прикрита диктатура , народа на практика нищо не избира плюс това самите избори се манипулират .Постоянно се забраняват и криминализират неща които не са забранени в свободния свят . Постоянно се увеличават такси и данъци и се измислят нови , искат да вземат и малкото пари на хората .
    Същите тези боклуци от 27 години водят политика на геноцид спрямо народа , държавата агонизира и наглостта им сякаш няма край . Създават нови и нови техни партии да заблуждават хората ,че уж нещо се променя , че уж имат някакъв избор . А някой читав човек се опита да направи партия , първо ще проведат с него един разговор и ако човека не се вслуша ,горко му . Това е гнусна посткомунистическа мафия която разбира само от едно - огън,автоматичен огън .
  • 22 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бьлгаре":

    Това е самата истина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове