744 0

Стотици софиянци се включиха в кампанията „Не хаби – дари!“

Инициативата, насочена срещу пилеенето на храни, ще продължи до четвъртък

Анатоли Стайков

2 000 печива, сред които – банички, гевреци, земели, щрудели, понички, питки, франзели и др., половин тон портокали, 600 шоколада под формата на Дядо Коледа и близо 200 литра горещ билков чай раздаде безплатно омбудсманът Мая Манолова на столичани при старта на кампанията „Не хаби – дари!“.

Инициативата, насочена срещу пилеенето на храни, която ще продължи до четвъртък – 22 декември, започна с благотворителен Коледен базар днес на „Женския пазар“ и бе подкрепена от Българския Червен кръст, Българската хранителна банка, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Българската агенция по безопасност на храните.

На събитието присъстваха деца от столичното 112 ОУ „Стоян Заимов“, които се включват също в кампанията на омбудсмана.

„Благодаря, че се отзовахте на поканата ни да се включите в нашата кампания „Не хаби – дари!, която е насочена срещу разхищаването на храни, за борба с глада. С всички вас през изминаващата 2016 г.постигнахме една голяма победа за отпадане на ДДС върху дарените храни, така че от 1 януари 2017 г. производителите и търговците на храни ще имат стимули да даряват, а не да унищожават храни“, обърна се към партньорите на инициативата Манолова.

И продължи: „Сега е време да направим следващата стъпка, да надградим постигнатото с кампанията „Не хаби – дари!“. Тя е насочена към всички български граждани, защото статистиката наистина е стряскаща – 670 000 тона храна се похабява и унищожава годишно, от които близо 80% се пилеят от домакинствата. Всеки българин повече от 80 кг. годишно унищожава храна, при положение, че в същото време 1,5 млн българи гладуват, живеят под прага на бедност има деца, които не се дохранват, защото семействата им не могат да си го позволят“, каза омбудсманът.

Манолова подчерта, че безплатният коледен базар е адресиран към абсолютно всички българските граждани, без значение от възраст, пол, социално положение.

„Защото и каузата - да не изхвърляме храна е за всички. През следващата година ще проведем много инициативи, с които от една страна ще поощрим производителите на храни и търговските вериги да даряват още повече, а от друга ще се опитаме да накараме хората да се замислят преди да изхвърлят храна, защото има други, които наистина гладуват“, каза общественият защитник.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай