Last news in Fakti

19 Декември, 2016 19:13 2 287 0

Птичи грип в 3 области у нас

  • птичи грип-
  • българия-
  • птици-
  • лов

Забранен е ловът на пернат дивеч

Птичи грип в 3 области у нас - 1

Констатирани са три първични огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в областите Видин, Враца и Пловдив. Това каза зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова на извънредна пресконференция в сградата на Агенцията. „До момента сме констатирали три първични огнища, едното е в област Враца в дивечовъдно стопанство. След епидемиологично проучване се установи връзка с две вторични огнища в област Видин. Стопани са закупили за доотглеждане заразени птици от стопанството“, обясни д-р Петкова.

Птичи грип в 3 области у нас

„Констатирано е и първично огнище във видинското село Ново село в птицевъден обект тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици за лични нужди,“ допълни още тя и обясни, че в резултат на засиления контрол, който Агенцията извършва в страната заради влошената епизоотична обстановка в Европа, се взимат проби от промишлени птицевъдни обекти. Констатиирано е огнище на болестта и в промишлен птицевъден обект в село Маноле, област Пловдив. Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които са доставени от Унгария. „Тъй като през последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците, бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България. Тъй като птиците са от обект, който се намира в близост до зоната на наблюдение на Унгария, веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, заяви д-р Петя Петкова.

Птичи грип в 3 области у нас

Зам.-изпълнителния директор на БАБХ каза още, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. „Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици.“ Каза д-р Петкова. Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците. Така се избягва възможността диви пернати да заразят храната, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса. Всички болни и възприемчиви птици в засегнатите стада са унищожени и труповете им са обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса. Извършена е и дезинфекция в засегнатите стопанства.

„Най-вероятно всички от вас са боледували от грип досега. Това е нормална настинка и неразположение с мускулни болки и течение от носа, неразположеност, висока температура. Данните от държавите членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората.“ Това допълни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ. Той допълни, че заболяването е изключително патогенно за птици, особено за кокошки и пуйки. Засяга основно животните и причинява големи финансови щети за стопаните.

Като превантивна мярка срещу разпространението на инфлуенцата от днес е забранен ловът на пернат дивеч. Важно е да се избягва всякакъв контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса. Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна, забранени са пазарите за птици. В село Маноле пратката е била от 3150 еднодневни патенца, идващи от Унгария. Извършена е проверка къде са доставени други пратки от тази страна и от всички стада са взети проби. Резултатите са отрицателни за наличие на вируса. Няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици. Важно е да се спазват основни мерки за лична хигиена. При отглеждането на птици във ферми тип „заден двор“ трябва се използва работно облекло, с което да не се влиза в дома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове