Last news in Fakti

20 Декември, 2016 11:55 2 485 7

Борисов 3 или РБ 1? Все тая...

  • борисов 3-
  • рб-
  • все тая-
  • кабинет-
  • милен ганев
Борисов 3 или РБ 1? Все тая... - 1
Снимка: БТА

Няма никакво значение как ще се нарича новият кабинет – Борисов 3 или РБ 1, ако се случи. Хубавото е, че няма да стои въпросът, кой стои зад премиера, защото то е предварително изяснено. Тук вече няма енигма, няма и задкулисие. То и кулиси няма. Все пак нали реформаторите настояваха Борисов да остане премиер, заедно с целия си кабинет, ползвайки мандата им. Здравният министър Петър Москов, прясно изхвърлен от партията, която сам учреди, може да бъде интерниран в гаража на Бойко в Банкя, да му претака зелето.

„Обаче не съм ли като Стив Джобс – него навремето са го уволнили от собствената му компания…“, сигурно се успокоява Москов. Ще му е интересно в гаража – все пак там се водят най-важните и строго поверителни разговори за бъднините на държавата. „Оставете го, той е наше момче“, ще махне с ръка Бойко, ако някой приеме със смущение присъствието на Пепи. Може и Гриша Ганчев да докара още някой закъсал банкер за спасителна среща с Него. Нещата вървят натам, след Боянските сараи да си имаме и Банкянски. Тях и сега си ги има, но каквото излезе оттам, излиза че е незаконно подслушано, следователно не е вярно. Монтаж, колаж и пунктаж. Така че и борисовият сарай още няма акт 16.

Бойко неведнъж е подчертавал възхищението си от политика Доган, нищо че онзи уж го беше поръчвал – това беше драматургична вметка в интерес на пиесата, а и в духа на своето време. Все пак току-що за пръв път бе паднал от власт. Сега някои го съветват да подходи като почетния председател – да се оттегли в къщи и да дърпа конците. Така и се очертава, поне до следващите избори, които, ей Богу, както казваше в мигове на ошашавяне Тодор Батков, вече никой не може да каже кога ще се случат. Сигурно е, че дори Борисов още не знае това.

Предстои и покъртителна драма в дясно за табелата „автентично“ с присъщите заклинания, кой е десен, кой по-десен и кой най-десен. А кандидатите се роят. От една страна е ГЕРБ, от друга Реформаторския блок, плюс ДСБ и новата партия на Христо Иванов. Ще разберем дали Радан Кънев закъсня с напускането си или времето бързаше. Според него Борисов унижава и се гаври с довчерашните му колеги, принуждавайки ги да лазят и молят в полите на шлифера му за още мъничко време на власт. Накрая, ако станат много шумни в препирните си, арбитрите от ЕНП ще им издърпат ушите. А членството под голямата шапка на европейската десница е най-важно за тяхната легитимация като такива партии.

На местна почва като цяло разговорите и разсъжденията по оста ляво-дясно са елементаризирани до профанизиране. Политическата класа паразитира четвърт век върху отношението на простолюдието към комунизма – едните смучат субсидии от носталгията, другите от страха. Призракът им е нужен, като въздуха и водата. Без него ще им се наложи да родят нещо смислено като послания и идеи, а виж, това вече е твърде сложна задача. Малцина са способни да проведат малко по-задълбочен разговор за различията в дясната и лявата политика. Останалите се заявяват като такива или онакива, ако възхваляват или съответно оплюват Путин, Че Гевара, Кастро, Сорос, Русия, САЩ, либерализма и всяка личност или понятие припознати като символи на дясното или лявото.

„Лукарски премиер? Имам добре развито въображение, мога да си го представя“, възкликна иронично Томислав Дончев по повод едно от журналистическите чути-недочути предположения, с което по прекрасен начин илюстрира отношението на ГЕРБ към РБ. Заговори се и за мистична дама, която щяла да оглави кабинета. Предположенията най-напред паднаха върху министърът на образованието Меглена Кунева, но тя отказа да коментира ситуацията с кабинета не само като персонален състав, но и като цяло.

След това по неведомите пътища на мълвата за поста премиер се заговори за посланика ни в Турция Надежда Нейнски. После възможностите бяха сведени до две – заместникът на Лукарски в СДС и негов бивш председател Румен Христов, който се яви и физическият приносител на мандата, и Петър Москов. Като мандатоносител реформаторите щели да запазят своите четирима министри, потвърди Борислав Великов. Нищо че двама от тях са с повдигнати обвинения от прокуратурата, а Николай Ненчев и от военна прокуратура. От министрите на ГЕРБ в нов кабинет категорично нямало да участват финансовият министър Владислав Горанов и настоящият вицепремиер Томислав Дончев. Ако на останалите им се министерства още – тяхна воля. Или негова – те си знаят. От БСП обясниха опита за съставяне на кабинет от страна на реформаторите със страх и алчност. Алчност за власт и страх от…служебен кабинет на Румен Радев. Нищо, че не знаели състава му. Корнелия Нинова се закле, че не е подавала имена на новоизбрания президент, само знаела, че кабинетът му е готов персонално. А вече все повече наблюдатели смятат, че един нов кабинет може да си изкара целия започнат мандат, чак до редовните избори през есента на 2018 г. Вярно, на реформаторите ще им е свито, защото Борисов може да извади тапата на лодката, когато си поиска, но времето тече бързо. Иво Тонев управляваше „Левски“ няколко години в оставка, та Борисов ли няма да довърши мандата в сянка. Хайде, де.

Идат великолепни дни за политическите кибици. Но как да благодарим на премиера за коледното шоу, което ни забърка с необмислената си оставка, като ситуацията изключва сформиране на силен кабинет. А от Реформаторския блок обещават точно такъв като Коледен подарък. Извинявайки се, че в тези смутни за Европа и света дни, занимават народа с всичко това.

Хората заслужавали…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    6 1 Отговор
    Пинокио ряпа да яде пред родната тиква .
  • 2 Гого

    9 1 Отговор
    По скоро сезон Картел-3 с участието на всички известни мафиоти!

    Коментиран от #3

  • 3 ОНзи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    По-скоро "Руси, амбициозни, работливи".
  • 4 Възмутен

    5 1 Отговор
    Такова нахалство и безочие никога не е имало в България. Колко процента от българите гласуваха за Меглена Кунева ? Хората не искат да я виждат ,а тя правителство ще оглавява и то с подкрепата на ГЕРБ. Ш...ни панаирджии...
  • 5 Оле мале

    0 1 Отговор
    А най-добре ще е Курнелия и Овч. да дойдат заедно с пионката ген. та да се възродим
  • 6 бай Ганьо

    3 0 Отговор
    Статията ми хареса, добре написано!
  • 7 goni

    0 0 Отговор
    Талантлив човек! Удоволствие е да четеш написаното от него! Няма значение дали съм съгласен, или не с това което е написал! Важното е че ми доставя удоволствие да го прочета! Не се среща често в днешно време!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове