484 1

Всяка държава се нуждае от надеждни партньори

Калина Петрова

Днес, повече от всякога, всяка страна се нуждае от надеждни партньори и добри приятели. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в гр. Цетине на тържествената церемония по случай 10-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Черна гора. Президентът осъществи еднодневно работно посещение в Черна гора по покана на държавния глава Филип Вуянович.

Росен Плевнелиев подчерта, че дипломатическите отношения между България и Черна гора имат дълга и богата история и са изградени върху сътрудничество и доверие. „Историята на нашето приятелство е дълбока и отива далеч във времето, тя се разгръща не само през последното десетилетие, но и хилядолетия назад. Бъдещето ни също е споделено. Не случайно една от първите български легации е открита именно в Цетине през 1897 г.“, напомни президентът.

Държавният глава посочи също така, че България е първата страна, признала независимостта на Черна гора преди 138 години и измежду първите, ратифицирали Протокола за присъединяване на Черна гора към НАТО. „В един силен и интегриран Европейски съюз в близко бъдеще Черна гора неминуемо има своето достойно място“, посочи Росен Плевнелиев и открои секторите на туризма, енергетиката и промишлеността, като особено перспективни за последващо развитие на двустранното икономическо сътрудничество.

„Постигнатото от Черна гора през последното десетилетие заслужава да бъде отбелязано. Страната се превърна в окуражаващ пример за всички от региона със значителния си напредък по пътя на европейската и евро-атлантическа интеграция“, заяви Росен Плевнелиев и очерта като ключово постижение доверието и искрените добросъседски отношения на Черна гора във всички регионални формати на сътрудничество. „Показахте завидна способност за постигане на конкретни резултати, за реализиране на икономически и политически напредък. Демонстрирахте отговорност за провеждането на трудни, но важни реформи и изключителна държавническа зрялост“, каза още на тържествената церемония, с която беше отбелязана десетгодишнината от възстановяването на дипломатическите отношения Росен Плевнелиев.

Черна Гора


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бобо
    Отговор
    1 05:48  21.12.16
    Абе ти не се ли научи че в отношенията между държавите няма приятели а има национални интереси. Съд за тези които продадоха националните интереси на България и цитират заучени рефрени спуснати им от "приятели"

Напиши коментар:


Публикувай