2 019 0

По 300 кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

„24 часа”

Изтича срокът за изкупуване на частни имоти в улици, в София са стотици

След месец изтича срокът по закон, в който Столичната община трябва да отчужди частни терени, попадащи в проекти за улици и техническа инфраструктура. Такива имоти били стотици, а след този срок собствениците можело да поискат промяна на предназначението, съобщи пред в. „24 часа” главният архитект Здравко Здравков на семинар за бюджет 2017 на София в Правец.

„Труд”

Осем следователи играем срещу шампиона Топалов

Висшият съдебен съвет ( ВСС) прие предизвикателството да бъде домакин на шахматна среща между гросмайстора Веселин Топалов и следователи, съобщиха вчера оттам. Инициативата за провеждане на сеанс на едновременна игра срещу магистрати е на фондацията, която носи името на световния шампион по шахмат. Активистите й са известни с това, че подпомагат млади спортни таланти и организират шахматни събития, които „целят да подкрепят деца от рискови групи и да ги откъснат от обкръжаващата ги престъпна среда.“

Спортната среща между гросмайстора и представителите на съдебната система ще се състои утре в една от залите на ВСС. Тя е оганизирана със съдействието на Ясен Тодоров – председател на Комисията по професионална етика към прокурорската колегия на съвета, подчертаха от пресцентъра.

„Стандарт”

Бум на ало измамите по празниците

Телефонните измами са най-големият бич за българите заедно с квартирните апаши. Ще го каже всеки и без социологическо проучване. Още по-лошо е, че ало тарикатите постоянно обновяват репертоара си и увеличават своите жертви, признават пред "Стандарт" криминалисти.

Всеки ден полицейските хроники са пълни с поредните ужилени. Сред най-драстичните случаи беше със 76-годишна пенсионерка от София, която олекна със 125 хиляди лева. Мъжът, който я излъгал, се представил за приятел на сина й. И тя повярвала. По телефона й се сторил същият глас. А и синът й живеел в Канада и скоро не се били чували. Подобни истории за измамени хора растат от ден на ден.

„Монитор”

Намалихме боклуците с 23 кг за година

С 23 кг е намалял боклукът на българите за година, показват данни на Националния осигурителен институт (НСИ). През миналата година нашенците са изхвърляли средно 419 кг или по 1,1 кг на ден. Година по-рано генерираната смет от един човек е била 442 кг, или по 1,2 кг на ден.

„Причината за спада на образуваните отпадъци е намаляването на населението. Потреблението също се свива“, обясниха от екоминистерството. Според статистиката за последните 6 г. населението се е стопило с 351 084 души. За същото това време генерираната смет от един човек е намаляла със 123 кг.

„Сега”

По 300 кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично

Близо 600 души са избягали от лагерите за бежанци в страната от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут.

„Капитал дейли”

Водата "Девин" става белгийска

Минералната вода "Девин" вече ще е белгийска. Сегашният собственик Advent е избрал Spadel за купувач на бутилиращото предприятие. Това е сред най-големите сделки на годината - тъй като оценката на дружеството е 120 млн. евро. Това е над 11 пъти брутната печалба, което е рекордно високо. Обяснението вероятно е, че към дружеството е имало силен инвеститорски интерес от много европейски компании от сектора. Изборът на купувач идва само дни след подаването на окончателни оферти, което беше на 15 декември.

„Дума”

Агенцията по околна среда вече ще издава удостоверението "екотакса"

От Нова година стартира информационната система за обмен на данни за удостоверения за заплатена продуктова такса за МПС по електронен път между Националната информационна система за отпадъци (НИСО), поддържана от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и автоматизираните информационни системи "КАТ-Регистрация на ПС и собствениците им" на МВР. Новата система ще позволи всички удостоверения за заплатена продуктова такса за МПС да се издават чрез НИСО. С въвеждането в експлоатация на системата ще се намали възможността за финансови загуби и злоупотреби чрез издаване на фалшиви удостоверения за платена продуктова такса.

България


Напиши коментар:


Публикувай