1 680 12

Плевнелиев: Румен Радев да насрочи изборите

Венцислав Михайлов

Мандатът на Реформаторския блок беше върнат на държавния глава. Така приключи конституционната процедура.

Положих всички усилия, за да избегна политическата криза. Има опит да съставя служебно правителство . Имам опит и ще го направя за дни. Право да насрочи предсрочните избори е на моя наследник ген. Румен Радев.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в извънредно изявление след отказа на трите мандата.

Няма кой да обясни, че за един месец ще се сменят две служебни правителства е нормална.

С две служебни правителства за месец ще влезем в графа "Куриози" на световните новини. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна, мотивира се той. Положих всички усилия да избегнем предсрочните избори, напомни Росен Плевнелиев.

Аз нося отговорност за всеки от вас, каза държавният глава. Новоизбраният президент Румен Радев ще насрочи избори и ще разпусне парламента. Очакванията за бъдеща изборна победа замъгляват нещата, разкритикува държавният глава.

"Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последно се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят начин да направят кабинет. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев от президентството.

"Мога да направя служебно правителство, правил съм го и друг път, мога да го сглобя за дни. В моята работа аз нося отговорност за бъдещето на България. Наслушах се на анализатори има или няма криза. Няма кой да обясни на европейските партньори и рейтингови агенции, че в държава, в която само за един месец, ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално", каза Плевнелиев.

"Имаме политическа криза, която прерасна в парламентарна. Направих всичко, за да го предотвратя. За съжаление винаги дяснопартийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки кризи, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на конституцията. Тя е нашата опора", заяви той. "Предложих дори аз да назнача служебното правителство на президента Радев с идеята държавата да се управлява само с едно. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно правителство. Такъв е духът на конституцията. Това е разумното действие, това е разумният подход", каза президентът.

"Няма да допусна експерименти! Назначих две служебни правителства, които се справиха достойно. Мога да назнача и трето, но воден от ясния интерес да се води от националния интерес. За мен властта никога не е била самоцел" добави той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 12:30  21.12.16
  Стига тоя зор... Ще ми счупите гласоподавателя!
 • onq s konq
  Отговор
  2 12:49  21.12.16
  Радев не е.ава да бачка

  Коментиран от #9

 • 3 12:54  21.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • MIHALA
  Отговор
  4 13:05  21.12.16
  Куриоза си е куриоз и смехът си е смях, но това че ни събухте и ни оставихте по голотия не знам какво е.

 • и ся кво
  Отговор
  5 14:24  21.12.16
  Няма такова позорно завършване на президентски мандат в историята !? По-добре импичмънт заради еднополова любовна афера с шофьор отколкото това падение !
 • Миро
  Отговор
  6 15:25  21.12.16
  "дяснопартийните" В една дума има граматична /дясно партийна/ и смислова грешка. Би следвало да е: тясно партийни интереси.
 • Хубава работа, ама българска!
  Отговор
  7 16:14  21.12.16
  Държавата ни е доведена до състояние на проститутка. Някой трябва да я яхне и да я "клат"! Мераклиите са много а отговорност към нея, по време на яхането и като слязат, - " А бе не ме занимавай с глупости бе !" Затуй България е все с гащи "на букаи".
 • Вероломен ход на Борисов
  Отговор
  8 16:14  21.12.16
  В тази политическа криза ни вкара не някой друг, а лично Бойко Борисов, за да угоди на рубладжийското задкулисие. Именно той не отликна на призива на РБ да бъде издигната обща център-дясна президентска кандидатура. Именно той посочи неизбираемата Цецка Цачева, за да бъде пробутан посоченият му отвън червен генерал. Именно той пакетира умишления си провал на президентските избори с подаване на оставка и на Изпълнителната власт. И именно той осуети всички опити за съставяне на друго правителство в този парламент и за довършване на реформите, вкарвайки съзнателно страната в парламентарна криза. Защото на всички е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори няма да излъчат нито по-ефективен коненсусно-реформаторски парламент, нито по-добро правителство ! Напротив, ще вкарат България в навечерието на Европейското й председателство в перманентна политическа криза !
 • на коня под опашката
  Отговор
  9 16:15  21.12.16

  До коментар #2 от "onq s konq":

  Дал си е на рента самолета, пръскат с него посевите, лъзга си Бе еМ Ве-то и наточената мадама и не му пука на черупката,че е от инкубатор. Също, като теб! Нещо против това ли имаш?
 • АЗ САМ
  Отговор
  10 16:56  21.12.16
  Плевнелиев - ген.секретар на НАТО !
 • гост
  Отговор
  11 23:36  21.12.16
  Мишката си е мишка
 • знае ли Радев
  Отговор
  12 01:53  22.12.16
  Знае ли Радев, че току що му назначиха Постоянен секретар във Външно. Новият ключов кадровик е Елена Шекерлетова в решаващия период преди българското ЕС председателство и в най-активните дипломатически ротации. Замислен като неполитически пост, това а е най-политизираната позиция във външно. Шекерлетова е началник на политическия кабинет на Стоян Ганев, съветник в политическия кабинет на Надежда Михайлова. Изявено политическо лице беше и предишния постоянен секретар Ради Найденов, шеф на политическия кабинет на царя. Сега го готвят за заместник външен. За Шекерлетова няма проблем - като Елена е СДС, като Шекерлетова от партизанския род е БСП. Браво

Напиши коментар:


Публикувай