Last news in Fakti

21 Декември, 2016 17:11 970 1

684 души са загинали по пътищата през тази година

  • загинали-
  • пътищата-
  • тази година

От началото на т.г. до момента на територията на страната са регистрирани 7194 тежки катастрофи, при които са загинали 684 души и 9067 ранени, обобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски. В сравнение със същия период на миналата година, произшествията са със 178 повече, загиналите са с двама по-малко, но ранените са с 394 повече.

По време на Коледните и Новогодишните празници миналата година – в периода 23 декември 2015 г. – 2 януари 2016 г., в страната са регистрирани 201 тежки произшествия. При тях са загинали 16 души и са пострадали 272-ма. Най-голям брой инцидентите са били в област Пловдив, където има регистрирани 28 катастрофи, следват София с 24 и Варна, където има 18 инцидента. Единствено на територията на Ямболска област не е имало тежки пътно-транспортни произшествия. Най-много пътни произшествия са възникнали при ясно време – 152, с 12 загинали.

Съвместните превантивни действия и въведената организация за осигуряване на безпроблемно пътуване на хората по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници представиха на брифинг днес началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ, главен инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева - от отдел „Пътна полиция“.

Най-опасното време за шофиране

Началникът на отдел „Пътна полиция“ съобщи, че в дните 23 и 30 декември 2016 г. усилията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към извеждане на трафика от столицата и големите градове на страната. На 26 декември 2016 г. и на 2 и 3 януари 2017 г. силите ще са съсредоточени на входовете на градовете. „През тези дни служителите основно ще регулират и подпомагат трафика, но хората трябва да знаят, че ще има засилени проверки, особено по курортните комплекси и в близост до питейните заведения, за употреба на алкохол и наркотични вещества, както и контрол на скоростта – най-честите причини за тежките произшествия“, предупреди комисар Рановски. Той посочи, че най-опасен за шофиране е часовият диапазон 11-12 часа, интензивност на катастрофите се забелязва и между 17 и 18 часа.

Без тежки машини на пътя в най-натоварените дни

Съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура” е създадена организация, която да гарантира по-лесно придвижване. Съгласно заповед тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в последния работен ден преди празниците, на 23 декември. Тогава превозните средства над 12 тона ще биват спирани за времето от 16 до 20 часа. Подобна мярка ще действа и на 26 декември и 2 януари, между 14 и 20 часа.
Участъците, които традиционно са най-натоварени в това време на годината са пътищата София-Перник, през Владая, пътят за Калотина, автомагистралите „Люлин“ и „Струма“, Кресненското дефиле. Очаква се сериозен трафик и по магистрала „Хемус“, в частта й до София, заради продължаващия ремонт на двата тунела до Витиня. По тази причина има дадени допълнителни указания и е направена организация между „Пътна полиция“ и АПИ, при натоварен трафик и извънредни ситуации да се отклонява движението от магистралата през обходен маршрут.
„Нормално е да се образуват колони и движението да е по-бавно, но е важно водачите да не се изнервят и да са внимателни на пътя, защото дори и най-лекия инцидент създава затруднения на пътя”, каза комисар Рановски и отново призова водачите да не сядат зад волана след употреба на алкохол.

Алтернативни маршрути

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 23 декември (петък) от 12 до 20 часа, и на 24 декември (събота) от 8 до 14 часа ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Това каза Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ. При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 до бензиностанцията на „Петрол“.

На 26 декември (понеделник), от 10 до 20 часа, в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата в посока Варна на тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“, преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 - от 215-и км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел Витинска река, а за идващите от Ботевград при 36-и километър на АМ „Хемус“.

Полезно да знаете, преди да тръгнете на път

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, https://lima.api.bg/ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2016 г.: http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni1/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    2 0 Отговор
    Как няма да загиват като по пътищата е пълно с безмозъчни същества, да ме извиняват колегите водачи на МПС които карат нормално. Днес двама тъпунгери минаха със 160 по пътя Брестник-. Пловдив. Това е скорост превишаваща със 60 км/ч определената за извън населено място 90 км/ч. По новия закон тези двамата трябва да останат без книжки за определен период. Такива трябва да минават и психотест, като за "С" категория. Няма обаче контрол по пътищата. Всички виждат , че КАТ са безпомощни и куцат с кадрите.
    Държавата мъчи да прави икономии от кадри, но така не се прави. При качествен контрол от страна на Кат в системата на МВР ще постъпват много средства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове